Sairaanhoitopiirin uusi johtaja: Resurssit saatava asiakaslähtöisyyteen

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana syyskuussa aloittava Leena Setälä on tyytyväinen tulevan työpaikkansa nykytilanteeseen. Kehitettävää kuitenkin riittää esimerkiksi asiakaslähtöisyydessä.

sosiaali- ja terveyshallinto
Leena Setälä.
Linus Hoffman / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana syyskuussa aloittava Leena Setälä aikoo panostaa sairaanhoitopiirissä asiakaslähtöisyyteen.

– Sairaanhoitopiirin uuteen strategiaankin on kirjattu asiakaslähtöisyyden kehittäminen. Haluamme kasvattaa kansalaisten luottamusta siihen, että teemme parhaamme hyvän hoidon tuottamiseksi, Setälä sanoo.

Leena Setälä on työskennellyt palvelualuejohtajana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, ja hänellä on kokemusta asiakaslähtöisyyden kehittämisestä.

Setälän mukaan hän on muuttamassa hyvin hoidettuun taloon, jossa myös talous on kunnossa.

Haluamme kasvattaa kansalaisten luottamusta siihen, että teemme parhaamme hyvän hoidon tuottamiseksi.

Leena Setälä

– Olen äskettäin tutustunut viime vuoden tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen ja potilashoidon vuosikertomukseen. Olen ilahtunut siitä, miten taloudellista tasapainoa on rakennettu paremmaksi sekä potilashoitoa ja hoidon laatua kehitetty, Setälä sanoo.

Sote-uudistuksessa myös huolenaiheita

Leena Setälä pitää Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin asemaa hyvänä. Yhtenä viidestä yliopistollisesta sairaanhoitopiiristä Varsinais-Suomen asema vahvistuu entisestään, jos asetusmuutokset toteutuvat.

– Suomi tarvitsee hyvin toimivan sairaalaverkoston. Varsinais-Suomessa se tarkoittaa tiivistä yhteistyötä Satakunnan ja Vaasan keskussairaaloiden kanssa.

Sote-uudistuksen perusasetelmaan Setälä on pääosin tyytyväinen. Niiden toteuttamistapa kuitenkin huolestuttaa. Huolestuminen liittyy päällimmäisenä toimintojen yhtiöittämiseen.

– Emme tarkkaan vielä tiedä, mitä toimintoja yhtiöittäminen tulee koskemaan. Se jättää kysymysmerkin toimintojen suunnitteluun. Vaativa hoito tulee olemaan julkista palvelua, mutta miten me järjestämme sen, jos osa työntekijöistä toimii alalla, joka voisi olla myös kilpailtua.

Kun toiminnot ja organisaatiot muuttuvat, on kiinnitettävä huomiota ruotsinkielisten palveluiden turvaamiseen.

Leena Setälä

Huomiota ruotsinkielisiin palveluihin

Varsinais-Suomessa on ollut esillä huoli ruotsinkielisen palvelun asemasta. Leena Setälän mukaan huoli on perusteltu.

– Kun toiminnot ja organisaatiot muuttuvat, on kiinnitettävä huomiota ruotsinkielisten palveluiden turvaamiseen, hän sanoo.

Turvaamisen tapa ei Setälän mielestä kuitenkaan voi olla erillinen ruotsinkielinen laitos.

– Hyvä tapa voisi olla liikkuvat, ruotsinkielisiä palveluita tuottavat rakenteet siellä, missä ihmiset saavat hoitoa, Setälä sanoo.