Kolumbian tulitaukosopimus allekirjoitettiin

Tulitauko lopettaa yli puoli vuosisataa kestäneen sodan. Allekirjoitustilaisuutta valkokankaalta Bogotassa seuranneet kolumbialaiset halasivat toisiaan ja jotkut itkivät.

Ulkomaat
Londono ja Santos kättelevät. Toisessa kädessä kummallakin on koristeellinen kansio. Taustalla Raúl Castro.
FARC:n johtaja Rodrigo "Timochenko" Londoño ja Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos paiskasivat kättä tulitaukosopimuksen kunniaksi kesäkuussa 2016. Taustalla Kuuban presidentti Raúl Castro.Alejandro Ernesto / EPA

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja FARC-sissijärjestön johtaja Rodrigo "Timochenko" Londono ovat panneet nimensä tulitaukosopimukseen, joka käytännössä lopettaa maan 52-vuotisen sisällissodan.

Havannassa Kuubassa järjestetyssä tilaisuudessa allekirjoitettu sopimus tarkoittaa, että FARC:n seitsemän tuhatta sissiä luovuttavat aseensa YK:lle ja palaavat siviilielämään, kunhan rauhansopimuksen yksityiskohdat on viimeistelty.

Santos on toivonut, että rauhansopimus syntyy ennen heinäkuun 20. päivää, jolloin Kolumbia juhlii itsenäistymistään Espanjan alaisuudesta vuonna 1810.

"Tänään avaamme uuden luvun"

Historiallista hetkeä todistivat Havannassa YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon sekä nelivuotisissa rauhanneuvotteluissa välittäneiden Kuuban, Venezuelan ja Chilen presidentit.

Kolumbian pääkaupungissa Bogotassa väkijoukko seurasi allekirjoitusta suorana lähetyksenä valkokankaalta. Ihmiset halasivat toisiaan, lauloivat kansallislaulua ja heiluttivat lippuja. Jotkut itkivät.

– Kolumbia tottui elämään konfliktissa. Meillä ei ole vähäisintäkään muistoa siitä, millaista on elää rauhassa. Tänään avaamme uuden luvun, joka antaa lapsillemme mahdollisuuden jättää historia taakseen, Santos sanoi.

Lähteet: AP