Britannian eroa EU:sta ajaneen kampanjan johto: Voitimme ampumatta laukaustakaan

Britannian ero Euroopan unionista näyttää vahvistuvan. Kun ääntenlaskenta on vielä kesken, on eromista kannattavien osuus äänistä noin 51,4 prosenttia ja pysymistä tukevian noin 48,6.

Brexit
UKIP-puolueen johtaja Nigel Farage.
UKIP-puolueen johtaja Nigel Farage kommentoi ääntenlaskua medialle myöhään torstaina Britannian EU-eroa kannattavan kampanjan vaalivalvojaisissa.Hannah McKay / EPA

Britannian eroa Euroopan unionista ajaneen kampanjan johtokaksikkoon kuuluva Nigel Farage on julistanut eron unionista alkavan olla selvä.

– Tämä on voitto tavallisille ihmisille. Uskon, että me voitamme, Nigel Farage totesi, kun eroamista kannattavien äänimäärä kasvoi ääntenlaskun edetessä.

Hänen mukaansa 23. kesäkuuta kirjataan historiaan maan itsenäisyyspäivänä.

– Olemme voittaneet koko Euroopan puolesta. Toivottavasti tämä voitto lopettaa koko projektin, Farage lausui.

Samalla Farage vaati Britannian pääministerin David Cameronin välitöntä eroamista, jos ero vahvistuu lopullisessa laskennassa.

Aamulla kuuden jälkeen eroa kannattavien osuus äänistä oli hieman yli 51 prosenttia ja unionissa pysyvien osuus noin 48,5 prosenttia. Äänestysprosentti oli hieman yli 72.

Tulosten mukaan äänistä on laskettu noin 20 miljoonaa. Lopullinen tulos on määrä julistaa Suomen aikaa noin kello 12.

Myös monet vedonlyöntitoimistot ennustavat eroamista vaativien voittavan vaalin. Toimistojen mukaan ero-puoli voittaa jopa 80-90 prosentin todennäköisyydellä. Betfair-toimiston mukaan ero on jopa 94 prosenttisesti todennäköinen.

Myös Sky News -uutisten analyytikko ennustaa eroamista tukevien voittavan vaalin. Heidän arvionsa mukaan ero-äänet voittavat lukemin 52-48. ITV-News taas on jo julistanut oman ennusteensa pohjalta eroamista kannattavien voittavan äänestyksen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP