Analyysi: Britannia lähdössä, suunta tuntematon

Euroopan unionin pelot kävivät toteen, kun Ison-Britannian äänestäjät päättivät irrottaa maansa unionista. Äänestystulos vie Britannian kohti tuntematonta ja EU:n kriisi syvenee.

Britannian EU-kansanäänestyksen vaalilippuja Manchesterissa perjantaiaamuna. Kuva: Danny Lawson / EPA

Brysselin EU-kortteleissa on pidätelty hengitystä koko kevät, ja vältetty sanomasta tai ehdottamasta mitään, josta Britannian Leave-kampanja olisi saanut lisää virikkeitä. EU-virkamiehiä kiellettiin sanomasta Brexit. Ei auttanut.

Unionista lähtemistä kannattaneet vetosivat tunteisiin, jäämistä kannattaneet talouteen ja järkeen. Tunteet voittivat.

EU on täysin uudessa tilanteessa. Isosta-Britanniasta on tulossa ensimmäinen maa, joka eroaa Euroopan unionista.

Jos britit toteuttavat eronsa, loput EU-maat voivat valita kahdesta raiteesta: Joidenkin mielestä nyt on aika ottaa kunnon kimppahali ja syventää EU:ta. Britit ovat vuosia jarruttaneet EU-yhteistyön lisäämistä, ja nyt käsijarru on saatu pois päältä.

Toiset pysähtyisivät miettimään, olisiko syytä hillitä yhdentymistä, ettei joku muukin saa päähänsä lähteä unionista.

EU joutuu nyt katsomaan itseään silmiin ja tutkimaan, onko jotain pahasti vialla. Alkaa itsetutkiskelu ja syyllisten etsintä.

EU-komissio sanoi etukäteen, ettei se ole vastuussa brittien äänestystuloksesta eikä esimerkiksi  komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aio erota.

Ennen äänestystä koko unioni toivoi brittien pysyvän unionissa, mutta samalla se sanoi kunnioittavansa brittien ratkaisua. Seuraavina päivinä ja kuukausina nähdään, millaiset railot äänestystulos jättää saarivaltion ja unionin väliin.

Suomelle Britannia on ollut viime aikoina samanhenkinen kumppani, joka on tehnyt töitä sisämarkkinoiden tehostamiseksi ja sääntelyn vähentämiseksi. Myös Suomi vetosi britteihin ennen äänestystä, jotta nämä pysyisivät unionissa.

**Vakavin harkinta käydään kuitenkin Britannissa. **

Hyvin tiukka lopputulos voi jättää vielä tilaa poliittiselle pelille. Britit eivät lähde unionista pelkällä kansanäänestyspäätöksellä, vaan siihen tarvitaan myös parlamentin ratkaisu. Sen jälkeen brittien on ilmoitettava eronpyyntönsä EU:lle. Tähän väliin saattaa mahtua yllättäviä käänteitä.

EU-myönteiselle parlamentille voi olla vaikea tehdä eroratkaisu. Toisaalta brittipoliitikot eivät voi jättää kuulematta kansan ääntä. Kansan ääni oli kuitenkin eri puolella yhdistynyttä kuningaskuntaa erilainen. Ero EU:sta saattaa hajottaa saarivaltion.

Pääministeri Cameronin ura saattaa päättyä tänään tai muutaman päivän päästä. Britannian hallitus saattaa haluta yrittää vielä neuvotella unionilta lisää myönnytyksiä. Mutta EU-komissio on viestinyt, että ULOS tarkoittaa ULOS. Komissio aikoo hoitaa brittien lähtöä juristien avulla kuin avioeroa.

**Ero ei tapahdu yhdessä yössä. **Brittien eroilmoituksesta alkaa valtava urakka: Maan kanssa käydään käänteiset jäsenyysneuvottelut.

EU:n perussopimuksen artikla 50 määrittelee, miten unionista erotaan. Eroavan maan tulee ilmoittaa aikeistaan jäsenmaista koostuvalle ministerineuvostolle. Tästä käynnistyy eroehtojen neuvottelu, joka kestää kaksi vuotta tai pidempään.

Ennakkotapauksia eroneuvotteluille ei ole.

Britannian 43 vuotta kestäneen jäsenyyden aikana solmitut siteet puretaan, ja valtion suhde unioniin neuvotellaan uusiksi.

Unionin kanssa käytävän väännön lisäksi brittien on perattava oma lainsäädäntönsä. Arviolta kuudesosa Britannian lainsäädännöstä on EU:hun liittyvää. Britanniaa sitoo myös yli 12 000 EU-tason sääntöä ja määräystä, joiden soveltaminen lakkaa kun ero astuu voimaan.

Euroopan kannalta epävarmin hetki on nyt. Niin kauan kuin britit eivät ole virallisesti pyytäneet eromenettelyä, unioni on erikoisessa välitilassa. Jos pääministeri David Cameron joutuu eroamaan saman tien, eroilmoitusta voidaan joutua odottamaan pitkään. Se voi hermostuttaa markkinat ja sekoittaa paitsi brittien myös Euroopan taloustilanteen.

Ongelmat saattavat syventyä. Samalla kun Brexit-neuvottelijat hikoilevat papereidensa ääressä, muiden jäsenmaiden kansallismieliset ryhmät esittävät brittien esimerkin rohkaisemina omia vaatimuksiaan. Britannian lähdön painavin vaikutus voikin olla esimerkin voima.

Vuonna 2026 Brexit-äänestystä muistellaan ehkä käännekohtana, josta alkoi unionin hidas purkautuminen. Toista maailmansotaa seuranneet EU-utopian vuosikymmenet saattavat jäädä historiaan kummajaiseksi, josta Eurooppa palasi kansallisvaltioiden aikaan.