1. yle.fi
  2. Uutiset

Skotlanti kaivamassa itsenäisyyshaaveet uudelleen esiin – Irlannin saarelle tulee EU-raja

Britannian äänestystulos jakaa maan eri osat selkeästi kahteen eri kastiin. Englanti ja Wales kannattivat äänestyksessä eroa Euroopan unionista, mutta Skotlanti ja Pohjois-Irlanti pysymistä unionissa.

Brexit
Britannian kartta, jossa EU-kansanäänestyksen tulos.
Britannian EU-kansanäänestyksen tulos alueittain.Hilppa Hyrkäs / Yle Uutisgrafiikka

Skotlannin pääministeri ja kansallispuolue SNP:n johtaja Nicola Sturgeon väläyttää jo uuden itsenäisyysäänestyksen järjestämistä Britannian äänestettyä EU-eron puolesta.

– Äänestyksen tulos tekee selväksi sen, että skotlantilaiset näkevät itsensä tulevaisuutensa osana Euroopan unionia.

Skotlannin parlamentissa kansallispuolue SNP:llä on 63 paikkaa. Konservatiiveilla on 31 ja työväenpuolue Laborilla 24. Vaalit pidettiin runsas kuukausi sitten.

Skotlannissa äänestettiin itsenäisyydestä ja erosta Britanniasta syyskuussa 2014. Silloin itsenäistymistä kannatti 44,7 prosenttia äänestäjistä ja vastusti 55,3 prosenttia.

Nyt skoteista selvä enemmistö kannatti EU-jäsenyyttä. Prosenteissa luvut olivat 62 jäsenyyden puolesta ja 38 eron puolesta.

Irlantiin muodostuu EU-raja

Skotlannin lisäksi myös Pohjois-Irlanti äänesti EU-jäsenyyden puolesta. Käytännössä tulos kuitenkin merkitsee, että Irlannin saarelle muodostuu EU-raja Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille.

Myös Pohjois-Irlannin äänestyksen tulos oli selvä. Unionin jäsenyyttä tuki hieman yli 440 000 äänestäjää ja eroa kannatti 350 000 äänestäjää. Prosenteissa pysymistä kannatti 55,8 prosenttia ja eroa 44,2.

Tuloksen selviämisen jälkeen yhtenäistä Irlantia kannattava Sinn Fein -järjestö kertoi nyt haluavansa kansanäänestyksen Irlannin ja Pohjois-Irlannin yhdistämiseksi.

Sen sijaa Walesissa ero-äänet voittivat melko selvin luvuin. Eroa kannatti 854 572 äänestäjää ja jäsenyyttä tuki 772 347 äänestäjää.

Englannissa ero äänten voitto oli hyvin selvä. Äänestäjistä 13 214 953 on jo tässä vaiheessa laskentaa eroa tukevien puolella ja 11 454 069 jäsenyyden kannalla.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi