Yle Lontoossa: "Eroleirin voitto yllätti, jäsenyyden kannattajat shokissa"

Britannian kansa on ennusteiden mukaan kallistumassa EU-eron puolelle. Ylen Lontoossa olevan toimittajan Pasi Myöhäsen mukaan tulos oli tasaisista mielipidemittauksista huolimatta yllätys.

Brexit
Britannian lippu salossa Lontoossa.
Lontoo heräili perjantaina monen mielestä yllättävään äänestystulokseen.Hannah McKay / EPA

Lopullista tulosta ei ole vielä julistettu, mutta EU-eron kannattajat ovat jo ehtineet juhlia. Moni britti on yllättynyt tuloksesta vaikka ennen äänestystä ennusteet vaihtelivat tasaisesi, arvioi Ylen Lontoossa olevan toimittaja Pasi Myöhänen.

– Viime metreillä oli sellainen tunnelma, että Britannia pysyisi EU:n jäsenenä. Varmasti moni joutuu herätessään hieraisemaan silmiään, Myöhänen sanoo.

BBC: EU-eron kannattajat voittoon

Britannian yleisradioyhtiö BBC julisti ennusteensa perusteella EU-eron kannattajat äänestyksen voittajiksi hieman ennen aamuseitsemää Suomen aikaa. BBC:n arvion mukaan EU-jäsenyyttä kannattavien määrä ei voi enää millään saada kiinni eroa haluavien määrää.

– Ääniä on vielä laskematta, mutta BBC tuskin tekisi tällaista ennustetta heppoisin perustein, Myöhänen arvioi.

Tuloksen virallinen julkistus tehdään Manchesterista.

Tulos näyttää varmalta

Etukäteen arvioitiin, että korkea äänestysprosentti hyödyttäisi EU:n kannattajia, mutta nyt näyttää käyneen toisin. Virallinen äänestysprosentti nousi 72,2 prosenttiin.

– EU:n kannattajat ovat varmasti pienoisessa shokissa, sillä mielipidemittaukset näyttivät, että jäsenyyden kannattajilla olisi ollut pieni etumatka.

Myöhäsen mukaan tulos näyttää nyt varsin varmalta vaikka hajanaisia alueita on vielä laskematta.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että vuonna 1975 kansaäänestyksessä tehty päätös EU:n edeltäjään Euroopan talousyhteisöön liittymisestä menisi nurin ja Britannia olisi päättänyt erota Euroopan unionista, Myöhänen arvioi.