Soini: Paljon on pielessä, kun näin merkittävä maa haluaa irti

EU:n täytyy uudistua – muuten sen tulevaisuus näyttää todella harmaalta, sanoo ulkoministeri Timo Soini. Britannian kansanäänestyksen tulos on vakava isku unionille, hän toteaa.

Kotimaa
Timo Soini.
Timo Soini.Jarno Kuusinen / AOP

Euroopan unionin on uudistuttava, toteaa ulkoministeri Timo Soini (ps.). Muuten EU:n tulevaisuus näyttää hänen mukaansa "todella harmaalta".

Nyt on tärkeää, että kaikennäköinen kiukuttelu ja kostomentaliteetti pidetään kannen alla.

Timo Soini

Britanniassa maan EU-eron kannattajat ovat voittamassa torstaisen kansanäänestyksen.

Soini pitää kansanäänestyksen tulosta vakavana iskuna – kolmessa mielessä: Britannia on toiseksi suurin nettomaksaja, se on toiseksi suurin talous. Lisäksi se on kovin ja suorituskykyisin sotilaallinen valtio, joka kuuluu Euroopan unioniin.

– Nyt on tärkeää, että kaikennäköinen kiukuttelu ja kostomentaliteetti ympäri Eurooppaa pidetään kannen alla. Tämä tulos on selvä, ja sen mukaan eletään.

Tulos on kuitenkin vakava viesti EU:lle, Soini katsoo.

– Aika paljon on tässä projektissa pielessä, kun näin merkittävä maa haluaa siitä irti.

Soini kommentoi Britannian kansanäänestyksen tulosta Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tänään perjantaina.

"Ei maailmaan heinäsirkkaparvia tule"

Soini kertoo ensireaktiokseen sen, että kansanäänestyksen tulosta kunnioitetaan. "Kansa on puhunut, pulinat pois", ulkoministeri kuvailee.

– Tämä tulos on lopullinen. Sen mukaan kaikki elävät, ja sitä kaikki kunnioittavat. Ei maahan eikä maailmaan heinäsirkkaparvia tule, eikä tällaisilla pidä pelotella. Nyt on uusi tilanne ja sen uuden tilanteen mukaan pitää elää.

Seuraavaksi alkavasta neuvotteluprosessista on tulossa pitkä, Soini ennakoi. Toisille EU-äänestyksen tulos on ilo ja toisille pettymys – mutta sellaista demokratia on, hän toteaa.

Kyllä tämä aikamoinen jytky on. Tällä on isoja seurausvaikutuksia.

Timo Soini

Ministeriltä kysyttiin Ykkösaamussa, onko kansanäänestyksen tulos Ison-Britannian jytky.

– Kyllä tämä aikamoinen jytky on. Tällä on isoja seurausvaikutuksia, Soini vastasi kysymykseen. Se, mitä kaikkea äänestystulos tuo tullessaan, jää hänen mukaansa nähtäväksi.

Nyt Britannian kanssa on neuvoteltava ja yritettävä saada aikaan mahdollisimman hyvä sopimus, Soini toteaa. Hän korostaa, ettei kiukuttelu kuulu aikuismaiseen politiikkaan.

– En usko, että Britannia – vaikka EU:sta lähteekin – Euroopasta mihinkään poistuu. Ja onhan Britannia myös Natossa, hän huomauttaa.