Brexit puhuttaa turuilla ja toreilla: "Rupeaako muutkin nyt eroamaan?"

Mikkelin torilla juhannusaaton puheenaihe on ollut tänään Brexit. Ihmisiä huolestuttaa niin EU:n talous ja turvallisuus kuin Britannian eron vaikutukset Suomeen.

Kotimaa
Torikauppaa Mikkelissä
Pekka Havukainen / Yle

Mikkelin torilla oli jo aamuvarhaisella selvää, mistä tänään torikahviloissa ja mansikanmyynnin lomassa puhutaan: Britannian erosta Euroopan unionista.

– Kyllä se on kaikkien huulilla. Monet miettivät, mitä se tarkoittaa muille maille ja Suomelle. Ja tietenkin, mitä se vaikuttaa Britanniassa. Etelä-Savossa tietysti mietityttää sekin, että millaisia vaikutuksia erolla on metsäteollisuuteen, Minnan torikahvilan yrittäjä Martti Vuorinen kertoo.

Kyllä systeemiä on nyt muutettava tai rupeaa tauti tarttumaan.

Veikko Tarkiainen, Mikkeli

Monia tieto Britannian erosta hirvittää.

– Ei se ole hyvä ajatus ollenkaan. Se vaikuttaa kaikkeen. Punta romahti, Aasian pörssit sukeltaa. Ei se ole hyvä asia, Timo Pastinen toteaa.

– Toivottavasti ei Suomen asiat nyt huonone, rouva vierestä huikkaa.

Suurin huoli torilla on, millaisen tapahtumaketjun Britannian päätös voi saada aikaan.

– Kukahan ne maksaa Britannialta jäävät jäsenmaksut tästä eteenpäin? Kyllä systeemiä on nyt muutettava tai rupeaa tauti tarttumaan. Tuntuu, että tavalliset ihmiset ovat kyllästyneet Euroopan unionin menoon, ja kun yksi lähti, niin muutkin lähtevät, Veikko Tarkiainen sanoo.

Myös EU:n turvallisuus mietityttää. Britannia on ollut suuri sotilasmahti.

Arvo Pulkkinen, Mikkeli

– Tämä herättää sekavia ajatuksia, kun ei tiedä mitä kaikkea tästä seuraa. Rupeaako muutkin nyt eroamaan?, pohtii myös Helena Pulkkinen.

Samassa pöydässä istuva Arvo Pulkkinen arvelee, että ilman muuta vaikutuksia tulee ja ne ulottuvat kauas.

– Kauppasuhteisiin ja isoihin yrityksiin tämä vaikuttaa ainakin. Teollisuus joutuu painimaan asian kanssa ja vaikutuksia on varmasti myös työvoman liikkuvuuteen. Pitääkö jatkossa hankkia viisumi, jos menee käymään Britanniassa?

– Myös EU:n turvallisuus mietityttää. Britannia on ollut suuri sotilasmahti, Pulkkinen sanoo.