Suomen suurlähettiläs Lontoossa: Kukaan ei tiedä mitä nyt

Britannian päätös erota Euroopan unionista vaatii vielä virallisen ilmoituksen. Sitä ennen maan pitää sisäisesti ratkaista, mitä se haluaa tulevalta suhteeltaan unionin kanssa. Suurlähettiläs Päivi Luostarisen mukaan sotkuisen tilanteen takia eroneuvottelut pääsevät alkuun vasta parin kuukauden kuluttua.

Ulkomaat
Ison-Britannian lippu liehuu muiden EU-maiden lippujen vieressä.
Ison-Britannian lippu liehui muiden EU-maiden lippujen vieressä Euroopan neuvoston rakennuksen edustalla Strasbourgissa keskiviikkona.Patrick Seeger / EPA

Britannian eropäätös ei suinkaan tarkoita, että maa lähtisi Euroopan unionista heti. Suomen Lontoon suurlähettiläs Päivi Luostarinen arvioi, että eroneuvottelut alkavat vasta muutaman kuukauden kuluttua. Sitä ennen brittien pitää itse selvittää millaisen suhteen he haluavat Euroopan unionin kanssa.

– Tämä on todellakin iso kysymys, josta keskustelut alkavat nyt. Eroa kannattaneiden puolella on ollut hyvin ristiriitaisia kantoja siitä, mitä nyt halutaan.

Vaihtoehtoina on, että Britannia rakentaisi suhteet vapaakauppasopimuksen kautta. Sitten mietitään sitä, että halutaanko olla mukana sisämarkkinoilla vai halutaanko WTO-sopimuksen mukainen suhde.

– Ehkä parin kolmen kuukauden aikaa voidaan ajatella, suurlähettiläs esittää arvion neuvotteluaikataulusta.

Sitä ennen maassa pitää saada aikaan jonkinlainen sisäpoliittinen järjestäytyminen aikaan. Lisää epävarmuutta aiheuttaa se, että Britannian parlamentin jäsenistä selkeä enemmistö kannattaa jäsenyyttä.

– Tästä tulee hyvin mielenkiintoinen ja hankala tilanne löytää kaikkia tyydyttävä ratkaisu.

Siihen suurlähettiläs ei usko, että parlamentti tekisi oman tahtonsa mukaan ja vastustaisi neuvoa antavan kansanäänestyksen tulosta.

– En usko sitä. Kyllä täällä kaikki ovat sanoneet, että kansanäänestyksen tulosta kunnioitetaan, vaikka ero olisi kuinka pieni.

Tulos yllätti kaikki

Luostarisen mukaan äänestystulos yllätti kaikki osapuolet.

– Vielä eilen täällä vallitsi aika optimistinen tunnelma. Vaikka mielipidetiedustelut olivat aika tasan, niin vedonlyöjät ja markkinat tuntuivat uskovan jäsenyyden voittoon.

– Ehkä jäsenyyden kannattajien puolella vallitsee suorastaan shokkitunnelma ja toisaalta eroa kannattavat juhlivat, Luostarinen kertoi Yle Radio 1:n ykkösaamun haastattelussa.

Lontoon lähetystöissä ja kansainvälisissä piireissä tilanteeseen on valmistauduttu jo kuukausia.

– Se on ollut ykkösasia usean kuukauden ajan, ainakin kaikissa EU-lähetystöissä.

– Nyt sitten alkaa ihan uudenlainen vaihe tässä työssä.

Kahtiajakautunut kansa

Britannian kahtiajako on tullut hyvin vahvasti esille heti äänestystuloksen jälkeen annetuissa kommenteissa.

– Pitää muistaa, että 48 prosenttia äänesti jäsenyyden puolesta. Tämä on hallitukselle iso haaste yrittää yhdistää kansa.

Samalla Luostarinen muistuttaa, että tulos aiheuttaa sisäpoliittisia muutoksia. Vielä ei edes tiedetä, millainen hallitus ja kenen johdolla sitä yhdistämistyötä työtä aletaan tehdä. Hyvin yleisen arvion mukaan jäsenyyttä kannattanut pääministeri David Cameron ei enää voisi jatkaa tehtävässään.

– Odottelemme nyt pääministeri Cameronin lausuntoa. Eräiden arvioiden mukaan hän saattaa ilmoittaa erostaan jopa siinä.

– Ylipäätään täällä tulee aikamoisen sekava tilanne sekä politiikassa että taloudessa, epävarmuus tulee olemaan aika pitkä, suurlähettiläs toteaa.