Donald Tusk: "Se mikä ei tapa, se vahvistaa"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan Britannian kansanäänestyksen tulos on historiallinen. Hän kuitenkin painotti, ettei Britannian päätöksen seurauksista ja reaktioista saa tulla historiallisia.

Brexit
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tusk.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tusk puhui lehdistölle Brysselissä Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksen selvittyä perjantaina.Olivier Hoslet / EPA

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on ottanut tuoreeltaan kantaa Britannian kansanäänestyksen tulokseen. Britit äänestivät EU:sta eroamisen puolesta. Lähtöä kannatti 51,9 prosenttia äänestäjistä.

– Emme voi kieltää, ettemmekö olisi halunneet toisenlaista tulosta. Olen täysin selvillä siitä, miten vakava ja jopa dramaattinen tilanne on, Tusk sanoi.

Tuskin mukaan on mahdotonta ennustaa tuloksen kaikkia poliittisia seurauksia, erityisesti Britanniassa.

Hän vakuutti, että Britannian EU-eroon on valmistauduttu hyvin, ja EU-maiden johtajat seisovat päättäväisesti EU:n yhtenäisyyden tukena.

– Tämä on historiallinen hetki, mutta ei historiallisten reaktioiden hetki, Tusk painotti.

Tusk kertoi puhuneensa kaikkien EU-maiden pääministerien ja presidenttien kanssa etukäteen mahdollisesta Britannian EU-erosta.

Tusk huomautti, että EU:n lait ja velvoitteet tulevat pätemään siihen asti, kunnes Britannia lähtee unionista virallisesti.

– On totta, että viime vuodet ovat olleet EU:n historian vaikeimpia, mutta kuten isäni aina sanoi, se mikä ei tapa, se vahvistaa, Tusk lopetti.

Lähteet: Yle