1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pörssikurssit ja valuutat syöksyssä – dollari vahvistuu

Sijoittajat ovat ottaneet Britannian EU-äänestyksen tuloksen vastaan liki paniikissa. Paikoin romahdus on ollut yhtä suuri kuin vuonna 2008. Esimerkiksi Englannin punta on laskenut alimmalle tasolleen 31 vuoteen.

Hong Kongissa asuvat britit seurasivat tietokoneeltaan punnan arvon romahdusta kansainvälisellä klubilla perjantaina. Kuva: Alex Hofford / EPA

Pörssikurssit ovat laskeneet hurjaa vauhtia Britannian EU-äänestyksen tuloksen takia.

Yksin Lontoon pörssissä kurssit laskivat heti perjantaina aamulla 8,7 prosenttia. FTSE 100 –indeksi on nyt 5 790 pistettä. Erityisesti brittipankkien osakkeet ovat olleet rajussa, jopa 30 prosentin laskussa.

Saksassa DAX-indeksi taas laski heti kaupankäynnin alettua kymmenen prosenttia. Jos kurssit eivät päivän mittaan Saksassa kohene, on pudotus DAX-indeksin historian suurin päiväpudotus. Myös Saksassa suurten pankkien osakkeet ovat olleet vahvassa laskussa.

Suurimmista pankeista Deutsche Bankin ja Commerzbankin osakkeet laskivat noin 17 prosenttia heti pörssien avauduttua.

Ranskassa Pariisin pörssissä kurssit putosivat aamupäivällä yli seitsemän prosenttia ja Wienin pörssissä Itävallassa noin kymmenen prosenttia.

Kiinassa osakekurssit laskivat vain prosentin, mutta Japanissa Nikkei-indeksi putosi lähes kahdeksan prosenttia 14 952,02 pisteeseen. Japanissa yhtä suuri päiväromahdus koettiin vuonna 2011, kun tsunami iski maahan.

Punta romahti – dollari vahvistuu

Englannin punnalle äänestyspäätös tarkoitti syöksykierrettä. Valuutta on nyt alimmalla tasollaan 31 vuoteen. Yhdellä punnalla sai perjantaina aamulla 1,3706 Yhdysvaltain dollaria.

Vastaavasti Yhdysvaltain dollari on ollut nousussa. Sen kurssi vahvistui esimerkiksi Venäjän ruplaan verrattuna selvästi. Japanin jeni on vahvistunut myös.

Yhteisvaluutta euro sen sijaan on ollut laskussa Sveitsin frangiin ja Yhdysvaltain dollariin verrattuna, mutta selvässä nousussa puntaan verrattuna.

Samaan aikaan muutamien Aasian maiden keskuspankit ovat kertoneet olevansa valmiita vastatoimiin, jos valuuttojen arvo lähtee heittelehtimään liikaa. Muun muassa Etelä-Korean keskuspankki on valmis toimiin.

– Olemme valmiita useisiin eri toimenpiteisiin tilanteen vakauttamiseksi, kertoo Etelä-Korean valtiovarainministeriön kakkosmies Choi Sang-Mok.

Myös Sveitsin keskupankki on valmis toimiin frangin kurssin vakauttamiseksi.