Hyppää sisältöön

Sixten Korkman: "Britannia on ampunut itseään jalkaan erittäin ikävällä tavalla"

Britannian EU-kansanäänestyksen taloudelliset vaikutukset ovat lyhyellä aikavälillä dramaattiset, taloustieteilijä Sixten Korkman arvioi. Hän ennakoi, että Britannia tulee esimerkiksi menettämään kolmen A:n luokituksensa eli sen luottoluokitus laskee.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Britannian kansanäänestyksen tulos on sekä Eurooppa-tasoinen jytky että Eurooppa-tasoinen poliittinen maanjäristys, sanoo taloustieteilijä Sixten Korkman.

Itseään isompi maa kutistuu itseään pienemmäksi ja menettää arvokasta vaikutusvaltaa.

Sixten Korkman

Torstaisessa kansanäänestyksessä Britannian eroa Euroopan unionista kannatti noin 51,9 prosenttia äänestäjistä. EU-jäsenyyden puolesta äänesti noin 48,1 prosenttia.

– Tämä on tapahtuma, jossa merkittävä, itseään isompi maa kutistuu itseään pienemmäksi ja menettää arvokasta vaikutusvaltaa, Korkman kuvailee Ylelle kansanäänestyksen tulosta.

Hänen mukaansa äänestystuloksen taloudelliset vaikutukset tulevat lyhyellä aikavälillä olemaan dramaattisia. Punnan kerrotaan jo heikentyneen enemmän kuin koskaan yli kolmen vuosikymmenen aikana. Myös osakemarkkinat ovat jyrkässä laskussa.

– Raha hakeutuu turvasatamiin. Tämä tarkoittaa kultaa, tarkoittaa vakaiden valtioiden valtionlainoja. Iso-Britannia menettänee kolmen A:n luokituksensa, eli sen luottoluokitus heikkenee.

– Lyhyellä aikavälillä tulee hyvin paljon epävarmuutta markkinoille ja jyrkkiä heilahteluja, Korkman summaa. Britannia menettää investointeja, se menettää myös paljon korkeapalkkaisia pankkialan työpaikkoja, hän ennakoi.

– Muu Eurooppa kärsii jonkin verran. Ei ole koskaan hyvä asia, että merkittävän valtion käy huonosti, mutta pidemmässä juoksussa – eipä sillä ole paljon merkitystä Euroopan- tai maailmantalouden kannalta.

"Talous sopeutuu, tämä ei ole kohtalokas isku Euroopan taloudelle"

Äänestystuloksen poliittiset vaikutukset ovatkin taloudellisia vaikutuksia merkittävämmät, Korkman toteaa.

– Ne voivat olla pitkävaikutteisempia. Talous kyllä sopeutuu, tämä ei ole mikään kohtalokas isku maailman- eikä Euroopan taloudelle.

Tämä oli äänestys eliittiä vastaan, globalisaatiota vastaan, Euroopan unionia vastaan.

Sixten Korkman

Korkman luonnehtii brittien äänestystulosta Eurooppa-tasoiseksi jytkyksi. Se heijastaa katkeruutta, jota monet kansalaiset kokevat.

– Laajat kansanjoukot kokevat jääneensä globalisaation oloissa jälkeen. Julkisia menoja on leikattu. On tullut maahanmuuttajia, joita pelätään ja joiden ajatellaan vievän rahat. Kaikki tämä katkeruus on nyt purkautunut.

Hän arvioi, että monet EU-eron puolesta äänestäneet tulevat lopulta pettymään.

– Että ei tämä avannutkaan tietä parempiin oloihin, vaan maailman ongelmat ovat ennallaan. Että eivät ne sittenkään johtuneet Euroopan unionista, vaan syvemmällä olevista tekijöistä.

Kaiken kaikkiaan Korkman kuvaa äänestystulosta tunteen voitoksi ja järjen häviöksi.

– Tämä oli äänestys eliittiä vastaan, globalisaatiota vastaan, Euroopan unionia vastaan. Tämä oli katkeruutta heijastava populistinen mielenilmaus.

– Tämä on ajan hengen mukaista, tätä on Suomessa, on Ranskassa, on Yhdysvalloissa. Jotkut ovat verranneet nykyaikojamme 1930-lukuun. Silloinkin järjen ääni jäi liian heikoksi.

"Pitkä, epävarma, vaikea, tuskallinen prosessi"

Sixten Korkman odottaa, että äänestystuloksen jälkeiset neuvottelut Britannian ja EU:n kesken ovat vaikeat ja kestävät vuosikausia.

– Täytyy muistaa, että kun Euroopan unioni sopii jonkun kanssa, se vaatii täyttä yksimielisyyttä EU:n puolella. Kaikkien jäsenmaiden täytyy hyväksyä [neuvottelutulos].

Tullaan näkemään, että ei tämä ollutkaan ovi parempaan, vaan polku, joka vie suureen epävarmuuteen.

Sixten Korkman

– Se on yleensä mahdotonta. Tästä syntyy pitkä, epävarma, vaikea, tuskallinen prosessi, ennen kaikkea Ison-Britannian kannalta.

Korkman ei kuitenkaan usko, että Britannian kansanäänestyksen tulosta seuraisi tartuntailmiö – että seuraavaksi muutkin maat haluaisivat irtautua Euroopan unionista.

– Luulen, että kun seurataan niitä ongelmia, joita Isolle-Britannialle tästä aiheutuu, se tulee johtamaan siihen, että kukaan ei halua äkkipäätä lähteä toistamaan tällaista kokeilua.

– Tullaan näkemään, että ei tämä ollutkaan mikään ovi parempaan, vaan tämä oli polku, joka vie suureen epävarmuuteen ja taloudellisiin ongelmiin ja poliittisen vaikutusvallan heikkenemiseen. Tässä on Iso-Britannia ampunut itseään jalkaan erittäin ikävällä tavalla, hän sanoo.