1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aattoa vietetään hienossa kesäkelissä – lauantaiksi länteen ja etelään jopa hellettä

Juhannuksen viettäjät saavat lomailla monin paikoin hienossa kesäsäässä. Paikoin on mahdollista, että sadekuurot kastelevat juhlijat, mutta missään ei sada koko päivää.

Kuva: Kaisa Siren / AOP

Juhannusaaton sää on Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan hieno ja kesäinen.

Lämpötilan odotetaan tänään nousevan monin paikoin yli 20 asteeseen, etelässä ja varsinkin lännessä jopa hellelukemien lähelle.

– Sää on varsin kesäinen tänään, mutta sadekuurot voivat värittää juhannusta varsinkin tuolla maan pohjoisosassa ja osin idässä, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eerik Saarikalle.

Sateita voi tulla myös etelärannikolle merellä parhaillaan liikkeelle olevan hajanaisen rintaman tuomana. Ukkostaakin voi, lähinnä etelässä tai pohjoisessa. Keski-Suomessa näyttää olevan kuiva päivä.

– Missään ei kuitenkaan sada koko päivää, meteorologi Eerik Saarikalle lohduttaa.

Vain aivan pohjoisessa jäädään epävakauden takia alle 20 asteen lukemiin.

– Siellä lämpötila voi ylimmilläänkin jäädä alle 20 asteeseen.

Viikonlopulle luvassa hyvin lämmintä

Jos aattona vielä vähän viluttaa, niin jo viikonloppuna viimeisenkin vilukissan saa lämpöiseksi. Luvassa on hyvin lämmintä.

– Lauantaina ja sunnuntaina maan eteläosassa, ehkä myös maan keskiosassa päästään jo hellelukemiin. Ennusteiden mukaan ylimmät ennusteet antavat länteen ja etelään 28 astetta.

Hyvin lämmintä säätä värittävät paikalliset sade- ja ukkoskuurot.

Mielenkiintoa lisää etelästä tulossa oleva helleilmamassa. Se saapuu Suomeen perjantain ja lauantain välisenä yönä. Vielä yöllä sellainen ilmamassa ei näy pinnalla havaittavana helteenä, mutta päivällä se menee auringon vaikutuksesta hyvin helposti hellelukemiin.

– Siinä tulee mukana selvästi kosteampaa ilmaa. Se on todellista helleilmaa. Siinä voi tulla mukana helleukkosia, mutta sen ennustettavuus on hankalaa, Saarikalle jatkaa.

Ukkosia voi tulla mihin vuorokauden aikaan tahansa ja niiden liikkumista pitää seurata säätutkan avulla. Kuurojen takia paikalliset sademäärät voivat olla hyvin runsaita.