1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Puolustusministeri Niinistö: Britannian lähtö kolaus EU:n yhteiselle turvallisuuspolitiikalle

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan nyt jää nähtäväksi, tiivistävätkö muut EU-maat turvallisuuspoliittista yhteistyötä entisestään. Hänen mukaansa Brexit-päätös ei muuta Suomen turvallisuuspoliittista tilannetta.

Jussi Niinistö Kuva: Yle

Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan Britannian lähtö on kolaus EU:n ajamalle yhteiselle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle.

– Iso-Britannia on muodostanut Euroopan unionin vahvimman sotilasvoiman, joten tässä mielessä syntyy aukko EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, hän sanoo.

Hänen mukaansa kyseessä ei kuitenkaan ole maailmanloppu.

– Voidaan ajatella niinkin, että jatkossa EU:ssa, jos ulko- ja turvallisuuspolitiikasta puhutaan, on yksi iso vahva jäsenmaa vähemmän ajamassa omaa etuaan. Tämä merkitsee lähinnä sitä, että Saksan ja Ranskan painoarvo tulee kasvamaan.

Niinistön mukaan nyt jää nähtäväksi, tiivistävätkö jäljelle jääneet EU-maat turvallisuuspoliittista yhteistyötä entisestään.

– EU:ssahan on pitkään ajettu tällaisia niin sanottuja pooling and sharing -hankkeita, eli yhteisten suorituskykyjen kehittämistä, ja tässähän Iso-Britannia on ollut kokolailla vastahankaan.

Niinistö uskoo, että EU- ja Iso-Britannia tekevät yhteistyötä turvalllisuuspolitiikassa jatkossakin, mutta aika näyttää, millä tavalla.

Esimerkiksi tietojenvaihto terrorismin torjunnassa on kaikkien intresseissä, hän sanoo.

"Ei muuta Suomen turvallisuuspoliittista tilannetta"

Niinistö vakuuttaa, että Brexit ei muuta Suomen turvallisuuspoliittista tilannetta.

– Suomi on Euroopan unionin jäsen ja sotilasliittoon kuulumaton maa. Puolustuksemme nojautuu yleiseen asevelvollisuuteen ja koko maan puolustamiseen, itsenäiseen uskottavaan puolustukseen, jota täydennetään puolustusyhteistyöllä muiden maiden kanssa.

Niinistön mukaan myös Suomi tekee Britannian kanssa yhteistyötä tulevaisuudessa.

– Suomi jatkaa oman puolustusratkaisunsa pohjalla edelleenkin ja tekee yhteistyötä Iso-Britannian kanssa tulevaisuudessakin.

"Venäjällä tuskin negatiivisia kommentteja"

Niinistö sanoo, ettei ole vielä nähnyt Venäjän virallisia kommentteja kansanäänestyksen tuloksesta.

– Mutta voisin kuvitella, että eivät ne ainakaan kovin negatiivisia ole.