Brexit-kampanjan Johnson:  Ei syytä kiirehtiä eroa

Pystymme löytämään oman äänemme jälleen, EU-eroa vaatineen kampanjan johtohahmo Boris Johnson sanoi. Britannia ei silti käännä selkäänsä Euroopalle, hän lupasi.

Brexit
Boris Johnson
Britannian EU-eroa vaatineen kampanjan johtohahmo Boris Johnson poistui kotoaan Lontoossa perjantaina.EPA/Andy Rain

Britannia on äänestänyt vallan palauttamiseksi takaisin kotimaahan, maan EU-eroa vaatineen voittoisan kampanjan johtohahmo Boris Johnson julisti perjantaina Lontoossa.

Britannia äänesti torstaina kansanäänestyksessä maan EU-eron puolesta. Johnson piti kansanäänestyksen tulosta demokratian voittona.

Johnson ei kuitenkaan nähnyt tarvetta kiirehtiä erkanemisen täytäntöönpanoa.

– Mikään ei muutu lyhyellä aikavälillä, hän sanoi.

Euroopan unioni toivoo, että Iso-Britannia jättäisi eroanomuksensa mahdollisimman pian. Unionin mukaan eroneuvotteluiden odottelu pidentäisi epävarmuuden aikaa.

"Britannia yhä merkittävä eurooppalainen mahti"

Johnson yritti vakuutella epäileville EU-jäsenyyden jatkon kannattajille, että Britannia pysyy merkittävänä eurooppalaisena mahtina myös unionin ulkopuolella.

– Pystymme löytämään oman äänemme jälleen. Äänen on vastattava sitä, että olemme maailman viidenneksi suurin kansantalous. Meillä on käsillä mahtava tilaisuus: voimme säätää omat lakimme ja asettaa omat veromme täysin Britannian talouden tarpeiden mukaan, Johnson sanoi.

– EU oli ajatuksena jalo, mutta se ei enää sovi tälle maalle, Johnson ilmoitti.

Johnsonin mukaan Britannia ei silti käännä selkäänsä Euroopalle.

Lontoon entinen konservatiivipormestari Johnson on vahva seuraajaehdokas eroavalle pääministerille David Cameronille.