EU-mieliset Skotlanti ja Lontoo protestoivat – haluavat erityisaseman neuvotteluissa

Skotlanti ja Lontoo aikovat ponnistella yhdessä, jotta ne voisivat taata itselleen erityisaseman suhteessa Euroopan unioniin. EU-jäsenyyden jatkon kannattajat ottivat voiton Skotlannissa ja suuressa osassa Lontoota.

Brexit
Hymyilevä Sturgeon taputtaa käsiään puoluetoverien ympäröimänä.
Skotlannin kansallispuolueen johtaja Nicola Sturgeon iloitsi, kun ääntenlaskenta näytti puolueelle historiallista kolmatta voittoa. Robert Perry / EPA

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ja Lontoon pormestari Sadiq Khan aikovat ponnistella yhdessä, jotta Skotlanti ja Lontoo voisivat taata itselleen erityisaseman suhteessaan Euroopan unioniin.

Britannia äänesti torstaina kansanäänestyksessä maan EU-eron puolesta.

EU-jäsenyyden jatkon kannattajat sen sijaan ottivat voiton Skotlannissa ja suuressa osassa Lontoota.

– Skotlannin hallituksen on oltava täysin ja suoraan mukana kaikissa päätöksissä, jotka koskevat Britannian hallituksen aikeita, Sturgeon ilmoitti.

Skotlanti pyrkii käymään myös suoria neuvotteluja EU:n ja jäsenvaltioiden kanssa.

– Haluan keskustella kaikista vaihtoehdoista, jotta voisimme pysyä EU:ssa, Sturgeon tiedotti.

Sturgeon kertoi keskustelleensa myös Lontoon pormestarin Sadiq Khanin kanssa, joka tavoittelee Lontoolle erityisasemaa. Khanin lähipiiristä vahvistettiin brittilehti Guardianille, että Skotlanti ja Lontoo haluavat molemmat olla mukana Britannian EU-erosta käytävissä neuvotteluissa.

Uusi kansanäänestys itsenäisyydestä?

Skotlannin itsenäisyyspuolueen Sturgeon piti hyvin todennäköisenä, että Skotlanti järjestäisi uuden kansanäänestyksen itsenäistymisestä. Äänestys olisi järjestettävä ennen kuin Britannian eroaa EU:sta, hän sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Demokratian kannalta on mahdotonta hyväksyä, että Skotlanti joutuisi ulos EU:sta vastoin tahtoaan, hän painotti.

Skotlantilaiset äänestivät vuonna 2014 kansanäänestyksessä Iso-Britannian yhteydessä pysymisen puolesta. Tuolloin yhtenä keskeisenä argumenttina oli, että vain Britannian osana Skotlanti voisi pysyä EU:n jäsenenä. Itsenäinen Skotlanti olisi todennäköisesti joutunut ensin EU:n ulkopuolelle ja käymään jäsenyysneuvottelut uudelleen.

Lähteet: Reuters