Hyppää sisältöön

Eurokriittiset puolueet riemuitsivat Britannian EU-erosta

Joukko populistisia EU-vastaisia puolueita ympäri Eurooppaa vaatii kansanäänestyksiä unionin jäsenyydestä omissa maissaan. Pelkona on, että Britannian äänestys laukaisee dominoefektin läpi unionin.

Ranskan Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen. Kuva: Matteo Bazzi / EPA

Euroopan laitaoikeisto riemuitsi perjantaina Britannian EU-eron voitosta kansanäänestyksessä. Ranskan, Hollannin, Italian, Tanskan ja Ruotsin populistiset puolueet vaativat EU-kansanäänestysten järjestämistä omissa maissaan.

Jo ennen Britannian äänestystä pelkona oli ollut, että se laukaisee dominoefektin läpi unionin. Nyt Britannian EU-ero on näille puolueille voitto jos kenelle ja ne ottivat siitä kaiken irti.

Ranskan Le Pen puhkuu intoa presidenttikilpaan

Ranskan laitaoikeiston Marine Le Pen ylisti Britannian EU-eroa twitter-tilillään varhain perjantaina vapauden voittona ja vaati kansanäänestyksen järjestämistä myös Ranskassa.

– Eurooppa on seuraavien presidentinvaaliemme keskiössä, Le Pen lupasi.

Ranskassa järjestetään presidentinvaalit ensi keväänä. Le Pen on luvannut ranskalaisten voivan äänestää EU-jäsenyydestä puolen vuoden kuluessa, mikäli hän tulee valituksi presidentiksi.

Le Pen on presidentinvalinnassa ennakkosuosikkeja, mutta hänen arvioidaan todennäköisesti häviävän toisella kierroksella.

Maahanmuuttovastaisen Kansallisen rintaman mukaan EU kärsii demokratiavajeesta. Puolue on syyttänyt unionia muun muassa euroalueen korkeasta työttömyysasteesta.

Ranskalaisäänestäjät ovat kreikkalaisten jälkeen kaikista eurokriittisimpiä, kertoi äskettäin yhdysvaltalaisen Pew Research Centerin mielipidekysely. Sen mukaan ranskalaisista 61 prosenttia suhtautuu kielteisesti EU:hun. Briteistä kielteisesti suhtautui 48 prosenttia.

Hollannin Wilders: Britit torjuivat eliitit

Hollannin maahanmuuttovastaisen Vapauspuolueen johtaja Geert Wilders vuorostaan onnitteli Britannian äänestäjiä Lontoon ja Brysselin eliittien torjumisesta. Hän toivoi muiden maiden seuraavan Britannian esimerkkiä.

Myös Hollannin tulisi järjestää kansanäänestys EU-jäsenyyden jatkosta, Wilders vaati perjantaina.

– EU:lla ei ole enää tulevaisuutta, Wilders sanoi uutistoimisto Reutersille.

Wildersin puolue johtaa mielipidekyselyjä Hollannissa. Parlamenttivaalit järjestetään ensi keväänä.

– Haluamme olla oman maamme, rahojemme, rajojemme ja maahanmuuttopolitiikkamme herroja, Wilders ilmoitti tiedotteessa.

Hollannin pääministeri: Unionin uudistuttava

Hollannin pääministeri Mark Rutte kuitenkin torjui puheet kansanäänestyksestä. Sen sijaan hän arvioi, että EU:n olisi ryhdyttävä toimiin uudistuakseen.

Hollantilaiset tyrmäsivät aiemmin keväällä kansanäänestyksessä EU:n ja Ukrainan yhteistyösopimuksen. Äänestystä pidettiin takaiskuna EU:lle ja voittona eurokriittisille puolueille.

Myös Italiassa populistisen Pohjoisen liiton Matteo Salvini onnitteli Britannian "vapaita kansalaisia", jotka eivät ole alistuneet "kiristykseen, valheisiin ja uhkauksiin".

Wildersiä ja Le Peniä voi pitää  EU-kriittisten liikehdinnän keulakuvina Euroopassa. Lukuisat eurokriittiset puolueet tekevät tätä nykyä yhteistyötä yli valtioiden rajojen. Ne ovat saaneet uutta pontta toimiinsa ja uskovat, että ajat ovat niille suotuisia.

Puolueita yhdistää maahanmuuttovastaisuus, pakolaiskriisin nostattama tyytymättömyys, kansallismielisyys, eliittien vastustaminen ja protektionistinen suhtautuminen talouteen.

Euroopan laitaoikeistoa oli viime viikonloppuna koolla Wienissä hieromassa suunnitelmiaan.

Tanskan pääministeri: Edessä kevyempi unioni?

Pohjoismaissa kansanäänestysvaateita esittivät Tanskassa populistinen Kansanpuolue ja Ruotsissa Ruotsidemokraatit. Samalla asialla oli myös Tanskan pieni äärivasemmistolainen Yhtenäisyyslista.

Tanskan Kansanpuolue ei istu hallituksessa, mutta se on hallitukselle välttämätön kumppani parlamentissa.

Tanskan pääministeri Lars Lokke Rasmussen torjui hänkin vaatimukset. Hän kuitenkin myönsi, että Britannian EU-ero saattaa johtaa "kevyempään unioniin".

Joulukuussa tanskalaisten äänestäjien enemmistö torjui yhteistyön syventämisen EU:n kanssa sisä- ja oikeusasioissa.

Ruotsidemokraatit vuorostaan ovat jo pitkään vaatineet kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Perjantaina puolue ilmoitti painostavansa hallitusta entistä ponnekkaammin ja vaatia siltä myös EU-sopimusten uudelleen neuvottelua.

Ruotsidemokraatteja kannattaa tuoreiden mielipidekyselyjen mukaan 17 prosenttia äänestäjistä.