Venäjä kiristää ääritoiminnan vastaisia lakejaan – oppositio huolissaan kansalaisoikeuksien kaventamisesta

Lakimuutokset koventavat rangaistuksia varsinkin terrorismiin tai muuhun ääritoimintaan yllyttämisestä internetissä. Monet arvostelijat arvelevat, että lakeja käytetään presidentti Putinia kritisoivan opposition hiljentämiseen.

Ulkomaat
Nainen pitelee No war -kylttiä.
Moskovalaiset osoittivat mieltään Krimin miehitystä vastaan maaliskuussa 2014. Uusi lakipaketti kaventaa mielenosoittamisen ja mielipiteen ilmaisun vapautta.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän duuma on hyväksynyt lakihankkeen, joka tiukentaa rangaistuksia ääritoiminnaksi katsottavaa liikehdintää vastaan. Opposition ja ihmisoikeusaktivistien voimakkaasti kritisoimaa lakipakettia lievennettiin ennen sen hyväksymistä.

Terrorisminvastaiseksi lakialoitteeksi nimetty uudistus koventaa tuntuvasti vankeus- ja sakkorangaistuksia terrorismia ja muuta äärimieliseksi tulkittua toimintaa vastaan.

Samalla rikosvastuun ikärajaa lasketaan kuudestatoista neljääntoista vuoteen jossain rikoksissa. Uuden lakipaketin myötä 14-vuotias voidaan tuomita esimerkiksi osallistumisesta luvattomaan mielenosoitukseen.

Hyväksytyt muutokset koskevat kymmeniä eri Venäjän lakeja.

Kiristyksiä ja uusia lakeja ääritoiminnan suitsimiseksi

Lakipaketti koventaa rangaistuksia etenkin internetissä tapahtuvasta terrorismiin tai muuhun ääritoimintaan yllyttämisestä.

Vastaisuudessa yksityishenkilöjä voidaan rankaista sosiaalisessa mediassa jaetuista viesteistä samaan tapaan kuin tiedotusvälineitä. Enimmillään äärimieliseksi tulkittu viesti tuo seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen.

Käytännössä sellaiseksi voidaan tulkita esimerkiksi Krimin niemimaan Venäjään liittämistä vastustava kommentti.

Lisäksi rikoslainsäädäntöön lisätään laki rikoksen ilmoittamatta jättämisestä. Uuden lain mukaan terroriteon tai siihen verrattavan toiminnan valmistelun kertomatta jättämisestä viranomaisille voi seurata enintään vuoden vankeusrangaistus.

Lakihanke velvoittaa myös sakon uhalla teleoperaattoreita tallentamaan asiakkaittensa viestitietoja ja takaamaan viranomaisten pääsyn tietoihin.

Laajat lakimuutokset rajoittavat myös muun muassa uskonnollista lähetystyötä, johon vaaditaan vastaisuudessa erillinen lupa.

Oppositio jatkaa lakihankkeen vastustamista

Presidentti Vladimir Putinin vastainen oppositio sekä monet ihmisoikeusaktivistit ja juristit ovat kritisoineet lakihanketta ankarasti.

Kriitikoiden mukaan uusilla lakimuutoksilla kiristetään entisestään venäläisten kansalaisoikeuksia esimerkiksi heikentämällä kokoontumis- ja sananvapautta.

Lisäksi moni uskoo, että lakeja sovelletaan valikoidusti Putinia kritisoivan opposition tukahduttamiseen.

Oppositio jatkaa lakihankeen voimakasta vastustamista, vaikka sitä lievennettiin parlamentin alahuoneen eli duuman ensimmäisen käsittelyn jälkeen.

Lakipaketista poistettiin kaksi sen eniten kritiikkiä saanutta kohtaa: ääritoiminnasta epäiltyjen maasta poistumisen rajoittaminen ja Venäjän kansalaisuuden epääminen.

Alkuperäisen lakitekstin mukaan terroriteon tehnyt kaksoiskansalaisuuden omaava henkilö olisi menettänyt Venäjän kansalaisuuden.

Myös toisen valtion asepalvelun suorittaminen tai työskentely Venäjän hylkimässä kansainvälisessä organisaatiossa olisivat olleet syitä kansalaisuuden epäämiseen.

Duuman hyväksyttyä lakipaketin se tarvitsee vielä parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston hyväksynnän sekä presidentin allekirjoituksen, joiden sen uskotaan saavan ongelmitta. Lakimuutosten on määrä tulla voimaan jo heinäkuun lopulla.