1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Espanjan vaalit ovat seuraava uhka EU:lle

Espanjassa on tänä sunnuntaina parlamenttivaalit, joissa säästöjä vastustavalla uusvasemmistolla arvioidaan olevan mahdollisuus nousta valtaan.

Podemos-puolueen johtaja Pablo Iglesias (vas.) ja Izquierda Unida -puolueen johtaja Alberto Garzon tuulettivat yhdessä vaalitilaisuudessa Madridissa perjantaina. Kuva: Kiko Huesca / EPA

Heti Brexit-äänestyksen perään Euroopan unionia väijyy seuraava ongelma Espanjan uusintavaaleissa huomenna sunnuntaina.

Edelliset vaalit viime joulun alla johtivat umpikujaan. Espanja on ollut jo yli puoli vuotta ilman poliittisesti täysivaltaista hallitusta.

Ennusteiden mukaan vahvistumassa on uusvasemmiston Podemos-ryhmittymän ja kommunistien vaaliliitto Unídos Podemos (Yhdessä pystymme).

Se tavoittelee vasemmiston "muutoshallitusta", joka pyrkisi irti EU:n kanssa sovitusta budjettikurista ja romuttaisi edeltäjänsä oikeistohallituksen talousreformit.

Ehkä ohi sosialistien

Unídos Podemos -liiton odotetaan ohittavan suosiossa sosiaalidemokraatit, eli Espanjan sosialistipuolueen.

Sosialistien olisi silloin valittava tukeako oikeiston kansanpuolueen vai Podemosin ja kommunistien hallitusta.

Täysin mahdollisena pidetään, että sosialistit kallistuvat Podemos-hallituksen kannalle. Espanjassa oikeiston ja vasemmiston historiallinen juopa on syvä.

Enemmistöjä ei luvassa

Kyselyt ennustavat melko samanlaista vaalitulosta kuin mikä joulun alla pidetyissä vaaleissa vei umpikujaan ja uusintavaaleihin.

Tällä hetkellä virkaa toimittavaa hallitusta johtavalle kansanpuolueelle on luvassa noin 30 prosentin äänisaalis (joulun alla 28,7 %).

Sosialistit ovat saamassa runsaat 20 prosenttia äänistä (22 %), Unídos Podemos -vaaliliitto noin 25 prosenttia (Podemos-ryhmä 20,6 %, kommunistit 3,7 %) ja liberaalipuolue Ciudadanos noin 14 prosenttia (13,9 %).

Sekä oikeisto- että vasemmistoleiri jäisi kumpikin taas ilman paikkaenemmistöä. Vasemmiston sisällä kuitenkin Unídos Podemos nousisi suurimmaksi, ja voisi vaatia hallituksen muodostustehtävää.

Katalonian ja Baskimaan separatistiset nationalistipuolueet olisivat vaa´ankielenä. Ne pitävät Podemos-hallitusta parhaana omille tavoitteilleen, joten niiden tuella vasemmisto voisi nousta valtaan, jos sosialistit taipuvat mukaan juoneen.

Podemos kosii sosialisteja

Podemosin nuori, poninhäntätukkainen pääministeriehdokas Pablo Iglesias lupaa ajaa kansanäänestystä Katalonian irtoamisesta omaksi valtioksi.

Tällä kertaa Iglesias kuitenkin sanoo, ettei halua enää tehdä asiasta kynnyskysymystä.

Se avaisi sosialisteille portit tukea Podemos-hallitusta, sillä sosialistit eivät valtion hajoamiseen tähtäävää kansanäänestystä hyväksy.

Sosialistit ovat vierastaneet myös Podemosin vaatimaa julkisten menojen rajua lisäystä. Summaa on nyt pudotettu sadasta miljardista 60 miljardiin euroon, joka vastaa kuutta prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Se merkitsisi EU:n kanssa sovitusta budjettikurista luopumista. Podemosjohto uskoo, että Ranska ja Italia olisivat saatavissa säästölinjan vastaiseen rintamaan - sekä Kreikka ja Portugali.

Espanjan budjettivaje oli viime vuonna yhä yli viisi prosenttia bkt:sta. EU antoi lisäaikaa sen painamiseksi alle kolmeen prosenttiin, mutta Podemos siis haluaa päinvastoin kasvattaa vajetta ja kosii sosialisteja mukaan hankkeeseen.

Tuleva linja on arvoitus

Podemos perustettiin vain kaksi ja puoli vuotta sitten. Se koostuu nyt väljästi useista vasemmistoryhmistä, joiden radikaalisuuden aste vaihtelee.

Podemos on kameleontti. Puoluejohto teki liiton kommunistien kanssa ja ilmoitti linjakseen sosiaalidemokratian miltei samaan hengenvetoon.

Moni tarkkailija Espanjassa pitää ainoana varmuutena Podemosin linjasta, että se haluaa syrjäyttää vallasta vanhan eliitin - eli "kastin", kuten Iglesias sanoo.

Markkinat pelkäävät Podemosia. Se syleilee pienyrittäjää, mutta tahtoo kurittaa pankkeja ja suuryrityksiä. Se lisäisi valtion roolia taloudessa ja pitäisi euromaiden pelastaman Bankia-pankin valtion omistuksessa.

Podemosin iskulause on, että Espanja on "palautettava takaisin ihmisille". Kampanjassaan se julistaa tuovansa "takaisin hymyn ja toivon".

Korruptio mursi vanhat

Uusvasemmiston nousua siivittää valtarakenteiden laaja korruptio, josta on tullut poliittinen lyömäase. Myös oikeistoleiriin luettava uusi puolue, liberaali Ciudadanos saa vauhtia korruptiosta.

Uudet puolueet mursivat Espanjan vanhan kaksipuoluemallin joulukuun vaaleissa.

Se ei murtanut yhteiskunnan vasemmisto-oikeisto -jakoa, vaan Podemos vetoaa tyytymättömiin vasemmalla, Ciudadanos oikealla. Samaan hallitukseen uudet puolueet eivät sovi.

Uusien puolueiden johtajat ovat nuoria. Myös sosialistien nykyjohto on nuorta polvea, ja vailla kokemusta.

Kansanpuolueen johtaja, vt. pääministeri Mariano Rajoy on kuusikymppinen, ja puolueensa korruptiojuttujen ryvettämä. Kaikki muut, myös Ciudadanos, vaativat häntä väistymään.

Rajoy sanoo, että "nyt ei ole kokeilujen aika", vaan maa tarvitsee vakautta ja kansanpuolueen reformien jatkamista, koska talous on saatu hyvään kasvuun ja suurtyöttömyys laskuun.

Samalla kuitenkin työehdot ovat heikentyneet, eikä alimmilla palkoilla enää tule toimeen.

Sunnuntain vaalien alustavia tuloksia voi odottaa puoleenyöhön mennessä.