Britit valitsivat Brexitin, mutta mitä se tarkoittaa? – tässä kaikki analyysimme

Toimittajamme analysoivat, millaisia seurauksia brittien kansanäänestyksen tuloksella on.

Ulkomaat
Britannia brexit lontoo lippu.
Facundo Arrizabalaga / EPA

Britit päättivät kansanäänestyksessä, että maa eroaa EU:sta. Toimittajamme analysoivat eilen Brexitin vaikutuksia.

Kokosimme tähän artikkeliin kaikki tähän mennessä julkaisemamme analyysit ja analyysinomaiset uutisjutut.

Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti**kirjoittaa**, että pääministeri David Cameron otti tietoisen riskin luvatessaan kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Cameronin tavoitteena oli saada tukea poliittisille hankkeilleen puolueensa sisäisiltä kapinoitsijoilta.

Maria Stenroos ja Petri Raivio arvioivat Brysselistä, että äänestystulos vie Britannian kohti tuntematonta, koska siitä on tulossa ensimmäinen maa, joka eroaa Euroopan unionista. Samalla EU:n kriisi syvenee.

Maria Stenroos kirjoittaa kommentissaan, että brittien kansanäänestys kertoo Euroopan unionin epäonnistumisesta. Brysselissä ja Euroopan pääkaupungeissa pelätään, että monet voivat menettää uskonsa EU:hun.

Minna Pye kirjoittaa Lontoosta, että Britit näpäyttivät Euroopan unionia ja eliittiä. Pyen mukaan kansanäänestyksessä ei ollut kyse pelkästään EU:sta. Kyseessä oli myös globalisaation kuristamien raivon ja turhautumisen ilmaus eliittiä kohtaan.

Dan Ekholm kertoo Berliinistä, että Saksassa Brexit-uutisia on seurattu epäuskoisin tuntein. Ekholm arvioi, että Vastahakoisen Saksan asema tulee korostumaan EU:ssa, kun EU:n toiseksi suurin kansantalous Britannia jättää unionin.

Pirkko Pöntinen kirjoittaa Washingtonista, että Yhdysvaltojen ja Britannian taloussuhteiden muutokset jatkunevat vuosikausia. Maat joutuvat neuvottelemaan kauppasopimuksiaan uusiksi, koska ne on laadittu EU-juridiikan pohjalta.

Erkka Mikkonen kertoo Moskovasta, että Venäjällä Brexitiä pidetään presidentti Obaman tappiona. Venäjällä myös katsotaan, että Brexit tarjoaa Moskovalle mahdollisuuden parantaa suhteitaan Lontooseen ja Euroopan unioniin.

Lisäksi toimittajamme haastattelivat asiantuntijoita Brexitin merkityksestä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi Ylelle, että mureneva Euroopan unioni miellyttää Venäjää. Tiilikaisen mukaan Britannian EU-ero heikentää unionin uskottavuutta turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Taloustieteilijä Sixten Korkman arvioi Ylen haastattelussa, että Britannia ampui itseään jalkaan valitessaan eron EU:sta. Korkmanin mukaan kansanäänestyksen taloudelliset vaikutukset ovat lyhyellä aikavälillä dramaattiset. Samalla Britannia menettää vaikutusvaltaansa.