1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle Lontoossa: Britanniassa podetaan nyt Brexit-krapulaa

Britanniassa on järjestetty mielenosoituksia EU:sta lähtöä vastaan eri puolilla maata ja eräät eron puolesta äänestäneet ovat olleet hämillään äänestyspäätöksensä vaikutuksesta, kertoo Ylen toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Brexit
Mielenosoitus Lontoossa Brexitiä vastaan
Lontoossa osoitettiin eilen mieltä pääministerin virka-asunnolla EU-eroa vastaan.EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanniassa on sulateltu torstaisen EU-kansanäänestyksen tulosta. EU-jäsenyyden kannattajat ovat järjestäneet eri puolilla maata mielenosoituksia EU-eroa vastaan.

– On turvallista sanoa, että Britanniassa podetaan nyt Brexit-krapulaa. Britannia on erittäin jakautunut kysymyksessä – eropuoli voitti vain parin prosenttiyksikön erolla, muistuttaa Ylen toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Jäsenyyttä kannattaneista tuntuu, että he ovat tulevaisuudessa enemmän eristyneitä esimerkiksi työssä ja opiskelussa, vaikka muutoksia ei tapahdukaan lyhyellä aikavälillä, Myöhänen kuvaa.

Pohjoisessa pettyneessä Skotlannissa puuhataan jo uutta kansanäänestystä itsenäistymisestä. Skotlannin parlamentti kokoontuu tänään istuntoon keskustelemaan tilanteesta. Skotlantilaiset äänestivät EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

Ilmassa taantuman pelkoja

EU-äänestyksen voittajaleiristä puolestaan on tullut julki yksittäisiä eron kannattajia, jotka ovat olleet järkyttyneitä tapahtuneesta ja kertoneet uskoneensa, ettei heidän äänellänsä todellisuudessa olisi juuri merkitystä, Myöhänen kuvaa.

– Osalle eristyneisyyden tunnelma taas voi luoda myös turvallisuuden tunnetta, arvioi Myöhänen.

Ilmassa on myös vahvoja taantuman pelkoja. Talousvaikutukset huolettavat nyt monia.

Lue seuraavaksi