Britanniassa ulkomaalaisia ja muslimeja kehotettu pakkaamaan laukkunsa – rasistisista hyökkäyksistä raportoitu

Britanniassa on raportoitu rasistisista hyökkäyksistä sosiaalisessa mediassa torstaisen EU-kansanäänestyksen jälkeen. Muslimeja ja ulkomaalaistaustaisia on kehotettu pakkaamaan laukkunsa ja lähtemään maasta.

Brexit
Brexit-mielenosoitus Lontoossa
Mielenosoittaja piteli Britannian itsenäisyyspuolueen johtajaa Nigel Faragea esittävää kylttiä Lontoossa pääministerin virka-asunnolla perjantaina. Faragen ei-kampanjaa on syytetty maahanmuuttajavastaisen vihapuheen levittämisestä.

Britanniassa on raportoitu rasistisista hyökkäyksistä sosiaalisessa mediassa torstaisen EU-kansanäänestyksen jälkeen. Muslimeja ja ulkomaalaistaustaisia on kehotettu pakkaamaan laukkunsa ja lähtemään maasta.

Britannian torstainen kansanäänestys päättyi EU-eron voittoon.

Yksi julkisuuteen tulleista tapauksista on EU-jäsenyyden jatkon puolesta kampanjoinut walesilainen yrittäjä Shazi Awan. Muslimitaustainen Awan oli saanut kuulla yhteisöpalvelu Twitterissä pian äänestyksen jälkeen, että hänen olisi parasta pakata laukkunsa ja palata kotiin.

Awan kertoo syntyneensä ja kasvaneensa Britanniassa.

– Kampanja oli rasistinen. En ymmärrä, kuinka tämä maa voi parantaa haavansa. Britannia on kotini, mutta tunnen itseni vieraantuneeksi siitä, Awan kirjoitti.

Hän varoitti brittilehti Independentin mukaan, että kansanäänestyksen jälkeen nähtäisiin lisää vähemmistöihin kohdistuvaa rasismia.

Britanniassa asuvat ulkomaalaiset: Ilmapiiri painostava

Eroleirin kampanjaa syytettiin ennen äänestystä vihapuheen ja muukalaisvihamielisyyden lietsomisesta ja pelottelulla ratsastamisesta. Maahanmuuton rajoittaminen oli ei-puolen keskeinen kampanjateema.

Sosiaalisessa mediassa Britanniassa asuvat ulkomaalaiset ovat ilmaisseet järkytystään äänestystuloksesta. Osa on kertonut harkitsevansa maastamuuttoa, koska ilmapiiri on painostava eivätkä ulkomaalaiset tunnu olevan enää tervetulleita maahan.

Itävallasta Britanniaan muuttanut Julia Ebner kirjoitti brittilehti Guardianissa mieltäneensä Britannian ennen kaikkein vapaamielisimmäksi maaksi, johon tuntui hyvältä muuttaa "kapeakatseisen ja maahanmuuttoon vihamielisesti suhtautuvan" Itävallan jälkeen. Myös Ebner oli saanut torstaina kuulla kehotuksen häipyä maasta.

– En enää tunne olevani tervetullut täällä. En halua asua maassa, josta on tullut yhä rasistisempi ja joka on päättänyt kääntää selkänsä sodanjälkeisen ajan tärkeimmälle rauhan, solidaarisuuden ja suvaitsevaisuuden hankkeelle, hän kirjoitti.