Skotlanti valmistelee uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä

Skotlanti valmistelee parhaillaan tarvittavaa lainsäädäntöä, jotta uusi kansanäänestys itsenäistymisestä voitaisiin järjestää, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti.

Brexit
Hymyilevä Sturgeon taputtaa käsiään puoluetoverien ympäröimänä.
Skotlannin kansallispuolueen johtaja Nicola Sturgeon iloitsi, kun ääntenlaskenta näytti puolueelle historiallista kolmatta voittoa. Robert Perry / EPA

Skotlanti valmistelee parhaillaan tarvittavaa lainsäädäntöä, jotta uusi kansanäänestys itsenäistymisestä voitaisiin järjestää, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoi hetki sitten tiedotustilaisuudessa.

Skotlannin hallitus oli lauantaina kokoontunut hätäistuntoon Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen. Skotlanti aikoo myös välittömästi käynnistää neuvottelut EU:n ja sen jäsenvaltioiden kanssa, jotta se voisi jäädä unioniin, Sturgeon kertoi.

Britannia äänesti torstaina EU-eron puolesta kansanäänestyksessä. Skotlannissa sitä vastoin EU-jäsenyyden jatkoa kannattanut kyllä-leiri voitti.

Sturgeon rauhoitteli myös Skotlannissa asuvia EU-kansalaisia vakuuttamalla, että maahanmuuttajat muista EU-maista ovat aina tervetulleita.

Edellisessä kansanäänestyksessä vuonna 2014 skotlantilaiset torjuivat itsenäistymisen ja päättivät jäädä Iso-Britannian yhteyteen.