"EU on aiheuttanut Euroopalle oikeastaan pelkkää kaaosta" – Perussuomalaisten Tynkkynen iloitsee Britannian EU-erosta

Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on laittanut vireille kansalaisaloitteen, joka ajaa Suomeen kansanäänestystä EU-jäsenyydestä. Aloitteen oli allekirjoittanut vajaassa viikossa lauantai-iltaan mennessä jo lähes 10 000 ihmistä.

politiikka
Sebastian Tynkkynen.
Yle

Britannian EU-eron varmistuminen eilen aamulla sai Sebastian Tynkkysen (ps.) valtavan onnelliseksi. Tynkkynen ja noin 30 muuta perussuomalaista nuorta jännitti äänestystuloksia omassa "kisakatsomossaan" Helsingissä.

– Siellä tanssittiin, heilutettiin Britannian lippuja ja iloittiin ihan valtavan paljon. Se oli paras päivä pitkään aikaan, Tynkkynen kertaa.

Perussuomalaiset Nuoret -yhdistyksen puheenjohtajan mukaan Britannian EU-ero on hyvä asia, koska se pystyy aiheuttamaan ketjureaktion Euroopassa.

– Tällä hetkellä ympäri Eurooppaa puuhataan uusia kansanäänestyksiä sen puolesta, että jäädäänkö EU:hun vai ei.

Kansalaisaloite EU-jäsenyydestä vireille

Sebastian Tynkkynen koittaa saada EU-jäsenyydestä kansanäänestystä myös Suomeen. Hän laittoi tämän viikon alussa vireille uutta EU-äänestystä Suomeen ajavan kansalaisaloitteen (siirryt toiseen palveluun). Aloitteen oli allekirjoittanut vajaassa viikossa lauantai-iltaan mennessä jo lähes 10 000 ihmistä. Kansalaisaloitteen pääsy eduskunnan käsittelyyn vaatii 50 000 allekirjoitusta.

– Suomeen tarvitaan kansanäänestys EU-erosta nimenomaan sen vuoksi, että Suomenkin pitää päästä itsenäiseksi. EU on aiheuttanut Euroopalle oikeastaan pelkkää kaaosta ja kaikki mihin EU on koskenut, on synnyttänyt lisää kaaosta, Tynkkynen perustelee.

Meidän ei kannata olla osa EU:ta, koska se on kehittymässä tiiviiksi liittovaltioksi.

Sebastian Tynkkynen, puheenjohtaja, Perussuomalaiset Nuoret

Samanlaista kansalaisaloitetta (siirryt toiseen palveluun) yritettiin saada eduskunnan käsittelyyn jo vuonna 2013, mutta tuolloin aloite sai kannatusilmoituksia vähän päälle 30 000. Tynkkynen kuitenkin uskoo aloitteeseensa ja on tyytyväinen sen alkuun.

– Meidän ei kannata olla osa EU:ta, koska se on kehittymässä tiiviiksi liittovaltioksi. Jos pääsemme ulos siitä instituutiosta, niin se on Suomen etu. Toivotaan, että aloite menee läpi ja eduskunta joutuu tämän käsittelemään.

Perussuomalaiset tukevat kansanäänestystä?

Suomen EU-jäsenyyttä koskevalla kansanäänestyksellä on Tynkkysen mukaan vahva tuki perussuomalaisten keskuudessa.

– Perussuomalaisten osalta puhutaan lähes sadan prosentin kannatuksesta, tai ainakin kannatus on 90:nja 100:n prosentin välillä. Meillä kansanedustajat, aktiivipolitiikot ja muut juhlivat siinä vaiheessa, kun Brexit toteutui, Tynkkynen avaa.

Meillä kansanedustajat, aktiivipolitiikot ja muut juhlivat siinä vaiheessa, kun Brexit toteutui

Sebastian Tynkkynen

Tynkkynen ei vahvista onko Suomen EU-jäsenyyden uuden kansanäänestyksen ajamisella puolueen johdon tuki. Hän kuitenkin muistuttaa, että jo perussuomalaisten vuoden 2014 eurovaaliohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) EU-kansanäänestyksen järjestämisestä oli kirjaus.

– Se on kirjattu meidän eurovaaliohjelmaan, millä me kampanjoimme. Se on perussuomalaisten kanta, ellei toisin ilmoiteta. En ole kuullut, että tästä tavoitteesta olisi luovuttu.

EU-eron talousvaikutukset ei huoleta pitkällä tähtäimellä

Euroopan unionista eroamisesta mahdollisesti seuraavat taloudelliset vahingot eivät Tynkkystä huoleta. Hänen mukaansa Britanniassa kuohuu nyt tovi, mutta sitten taloudellinen tilanne tasaantuu.

On täysi mahdottomuus, että tämä olisi Britannialle taloudellinen turmio pitkällä aikavälillä.

Sebastian Tynkkynen

– Brexit on varmasti suurin mullistus 30 vuoteen, mitä Britanniassa on tapahtunut. Britannia on Euroopan toiseksi suurin kansantalous, joten on täysi mahdottomuus, että tämä olisi maalle taloudellinen turmio pitkällä aikavälillä.

Tynkkynen veikkaa, että Suomen talouden osalta tulisi käymään samalla tavalla, mikäli eroaisimme eurosta tai jopa EU:sta.

– Siitä seuraisi pieni epävakaa kausi, jonka jälkeen pääsisimme jaloillemme. Tuolloin pääsisimme itse päättämään omista asioistamme ja parantamaan kansakuntamme asioita ihan muista riippumatta, Tynkkynen päättää.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus