Britannian nuoret raivostuivat suurille ikäluokille: Haluamme elää unionissa

Britannian nuoret suuttuivat suurille ikäluokille maan kiskomisesta ulos EU:sta. EU-mieliset nuoret äänestäjät tuulettivat sosiaalisessa mediassa kiukkuaan ja pettymystään. Valtaosa nuorista oli äänestänyt EU-jäsenyyden jatkon puolesta.

Brexit
Nuorten protesti Lontoossa EU-eroa vastaan
Nuoret osoittivat mieltään EU-eroa vastaan Lontoossa perjantaina. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britannian nuoret raivostuivat suurille ikäluokille maan kiskomisesta ulos EU:sta. Pikaviestipalvelu Twitterissä nuoret äänestäjät tuulettivat perjantaina ja lauantaina kiukkuaan NotInMyName- ja WhatHaveWeDone-tunnuksilla. He lähettivät myös runsaasti turhautumisen ja pettymyksen täyteistä mielipidepostia Britannian viestimille.

Nuorin sukupolvi on menettänyt oikeutensa elää ja työskennellä 27 maassa, kirjoitti Nicholas-niminen nuorukainen talouslehti Financial Timesille.

– Emme koskaan saa tietää, kuinka laajalti on menetetty mahdollisuuksia, ystävyyssuhteita, avioliittoja ja kokemuksia, jotka nyt meiltä kielletään, Nicholas kirjoitti.

Kolme neljästä nuoresta olisi halunnut jäädä unioniin

Valtaosa nuorimmista äänestäjistä olisi halunnut Britannian jäävän unioniin. EU-kansanäänestyksessä oli selvä sukupolvien välinen kuilu. 18–24-vuotiaista 73 prosenttia ja 25–34-vuotiaista 62 prosenttia kannatti EU-jäsenyyden jatkoa.

50–64-vuotiaista taas vain 44 prosenttia halusi jäädä unioniin. Yli 65-vuotiaista taas valtaosa, 60 prosenttia oli eron kannalla.

Twitteriin kertyi nopeasti tuhansia nuorten kiukkuisia viestejä, kun nuoret katsoivat olevansa äänestyksen suurimpia häviäjiä. On arvioitu, että voi mennä vuosia, ennen kuin Britannian ero astuu voimaan.

– Tämän maan tulevaisuudesta päättivät ne, jotka eivät ole täällä enää tuntemassa päätöksen seurauksia. Mikä katastrofi, kirjoitti Thomas Manchesteristä.

– Näyttää siltä, että eläkeläiset vihaavat "maahanmuuttajia" enemmän kuin rakastavat lastenlapsiaan, valitti puolestaan Laceybloke-niminen käyttäjä Twitterissä.

– Ei ole oikein, että iäkkäät ihmiset valitsevat meidän puolestamme. Meillä on paljon enemmän elinvuosia edessämme kuin heillä. Tuntuu kuin minulta olisi viety tulevaisuuteni, valitti puolestaan 21-vuotias Richie Xavier uutistoimisto AFP:n mukaan mielenosoituksessa Lontoossa.

Synnynnäisiä EU-kansalaisia

Nuoret kokivat, että vanhemmat sukupolvet jyräävät ja lisäävät sukupolvien välistä eriarvoisuutta. Nimettömänä pysytellyt nuori äänestäjä kirjoitti Financial Timesiin valittaen nuorten sukupolvien taakasta, jota he joutuvat maksamaan vuosia niin pankkien pelastuspaketteina kuin suurten ikäluokkien eläkkeinäkin.

– Mitä saamme vastineeksi? Menetämme vapauden liikkua, opiskella, työskennellä, elää ja tulla kohdelluksi yhdenvertaisina missä tahansa Euroopan maassa, kirjeessä sanottiin.

Punnan kurssi ja markkinat reagoivat perjantaina voimakkaasti Britannian EU-eroon ja taantuman pelot kasvoivat. Brittinuoret totesivat äänestyksen jälkeen, että alle kolmikymppisten mahdollisuudet edetä elämässä näyttivät nyt entistä epävarmemmilta ja synkemmiltä.

– Tämä sukupolvi on synnynnäisiä EU-kansalaisia. Heillä on sisään rakennettu taipumus ajatella yli valtioiden rajojen ja olla yhteydessä naapureihimme. Vanhempi sukupolvi on vienyt maamme päinvastaiseen suuntaan. Se satuttaa nuoria, jotka ovat ylpeinä sekä brittejä että eurooppalaisia. Nämä kaksi puolta oli ennen yhteen sovitettavissa mutta nyt ne on asetettu toisiaan vastaan, kirjoitti politiikan toimittaja Charlie Cooper The Independent -lehdessä.

Erasmus-ohjelman jatko Britanniassa epäselvä

Osa nuorista ennusti, että monet muuttaisivat muihin eurooppalaisiin kaupunkeihin paremman elämän, halvempien asuinkustannusten ja vapaamielisemmän ilmapiirin toivossa

Epäselvää oli, voisiko Britannia neuvotella esimerkiksi osallistuvansa yhä suosittuun Erasmus-opiskelijavaihtoon. Britannia on neljänneksi suosituin Erasmus-ohjelman kohdemaa. Britanniasta lähtee viidenneksi eniten opiskelijoita muihin maihin opiskelijavaihtoon. Tällä hetkellä ohjelmassa on mukana myös unioniin kuulumattomia maita.

Lähteet: AFP