Britit hakevat nyt joukoin Irlannin passeja

Pohjois-Irlannissa asuvat saavat halutessaan Irlannin passin. Irlannin kansalaisuuden britit saavat myös, jos vanhemmat tai isovanhemmat ovat olleet Irlannissa syntyneitä Irlannin kansalaisia.

Brexit
Irlanti.
Yle

Britannian kansanäänestyspäätös EU-erosta on nostanut Irlannin passihakemusten määrää Pohjois-Irlannissa. Pohjois-Irlannin posti sanoo, että se on vastaanottanut "epätavallisen korkean määrän Irlannin passihakemuksia" äänestystuloksen selvittyä.

Pohjois-Irlanti kuuluu Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, mutta siellä syntyneet ihmiset saavat hakea myös Irlannin passia, sillä heidät katsotaan Irlannin saaren asukkaiksi.

Valtaosa briteistä äänesti EU-eron puolesta, mutta Pohjois-Irlannissa enemmistö olisi halunnut jäädä EU:hun.

Perinteisesti Irlannin kansalaisuus on Pohjois-Irlannin katolisella väestöllä, kun taas protestantit mieltävät itsensä briteiksi. Kansanäänestys on kuitenkin muuttanut historiallista jakoa.

Esimerkkinä tästä on yhden Pohjois-Irlannin tunnetuimman protestanttipoliitikon Twitter-viesti:

– Neuvoni on, että jos olet oikeutettu toiseen passiin, tartu mahdollisuuteen, viestitti Ian Paisley nuorempi.

Myös muilla briteillä on mahdollisuus hakea Irlannin passia, mikäli jompi kumpi heidän vanhemmistaan on Irlannissa tai Pohjois-Irlannissa syntynyt Irlannin kansalainen.

Tuossa tapauksessa kansallisuuden saa automaattisesti. Kansalaisuutta voi kuitenkin hakea myös siinä tapauksessa, että joku isovanhemmista on ollut Irlannissa syntynyt kansalainen.

Irlannin kansalaisuuden hakemisesta ohjeisti muun muassa brittilehti Independent. (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP