1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britanniaan uutta EU-kansanäänestystä vaativa vetoomus paisuu – allekirjoitus helppo väärentää

Onnistuimme allekirjoittamaan vetoomuksen, vaikka testiryhmäämme ei kuulunut yhtään Britannian kansalaista tai Britanniassa asuvaa ihmistä.

Ulkomaat
Kuvakaappaus Britannian hallituksen sivulta.
Testasimme vetoomuslomaketta Britannian parlamentin nettisivulla.petition.parliament.uk / Yle Uutisgrafiikka

Britanniaan toista EU-kansanäänestystä vaativa vetoomus on kerännyt jo yli 2,8 miljoonaa allekirjoitusta.

Perjantaina avattua vetoomusta on kuitenkin helppo manipuloida, koska se ei vaadi tunnistautumista. Kuka tahansa voi täyttää vetoomuslomakkeen keksityllä nimellä.

Verkkosivulla olevan laskurin mukaan tämän jutun kirjoitushetkellä vetoomuksessa oli 2 804 723 allekirjoitusta.

Vetoomuksen datasivun (siirryt toiseen palveluun) mukaan allekirjoituksista 2 401 768 kappaletta oli lähetetty Britanniasta eli merkitty koodilla "GB". Tämä luku ei näytä päivittyvän samaan tahtiin vetoomuksen allekirjoituksia laskevan laskurin kanssa.

Lukujen erotuksen perusteella 402 955 allekirjoitusta on lähetetty jostain muusta maasta kuin Britanniasta. Datasivulla on listattu kymmeniä eri maita, joista lomaketta on allekirjoitettu.

Yle testasi: lomaketta helppo huijata

Vetoomuslomakkeessa lukee, että vain Britannian kansalaiset ja Britanniassa asuvat henkilöt saavat allekirjoittaa vetoomuksen. Lomake ei kuitenkaan tarkista mitenkään allekirjoittajan henkilöllisyyttä.

Suomessa kansalaisaloitteen allekirjoittaminen verkossa vaatii tunnistautumisen esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.

Testasimme Britannian vetoomuslomaketta syöttämällä siihen väärän nimen, toimivan sähköpostiosoitteen ja lontoolaisen postinumeron. Lisäksi laitoimme rastin ruutuun, että allekirjoittaja on Britannian kansalainen.

Lomake lähetti annettuun sähköpostiosoitteeseen linkin, jota klikkaamalla allekirjoitus tallentui vetoomukseen. Näin helppoa oli väärentää allekirjoitus.

Vetoomuksen voi allekirjoittaa sentään vain kerran käyttäen samaa sähköpostiosoitetta.

Lue seuraavaksi