Skotlanti voisi käyttää veto-oikeuttaan Britannian EU-eron estämiseksi

Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin mukaan Skotlannin parlamentti voi käyttää veto-oikeuttaan Britannian EU-eron estämiseksi, jos Skotlannin etu on vaarassa. Skotlanti haluaa jatkaa EU:n jäsenenä.

Brexit
Hymyilevä Sturgeon taputtaa käsiään puoluetoverien ympäröimänä.
Skotlannin kansallispuolueen johtaja Nicola Sturgeon iloitsi, kun ääntenlaskenta näytti puolueelle historiallista kolmatta voittoa. Robert Perry / EPA

Skotlannin parlamentti voi käyttää veto-oikeuttaan Britannian EU-eron estämiseksi, jos Skotlannin etu on vaarassa, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoi sunnuntaina.

Skotlantilaiset äänestivät Britannian torstaisessa kansanäänestyksessä EU-jäsenyyden jatkon puolesta. Koko Britanniassa EU-eron kannattajia oli enemmistö.

Britannian lakien mukaan Skotlannin itsehallintoon kuuluu, että sen parlamentti voi saada äänestettäväkseen ja hyväksyttäväkseen Britannian EU-eroa koskevaa lainsäädäntöä.

Sturgeon on ilmoittanut toistuvasti kansanäänestyksen jälkeen tekevänsä kaiken mahdollisen, jotta Skotlanti voisi yhä pysyä EU:n jäsenenä. Suunnitelmiin kuuluu myös uuden kansanäänestyksen järjestäminen Skotlannin itsenäisyydestä.

Lähteet: Reuters