Brexit-kampanjan keulamies: Britannia säilyy aina osana Eurooppaa

Boris Johnson kiistää, että maahanmuuttokysymys olisi ratkaissut kansanäänestyksen tuloksen.

Brexit
Boris Johnson
Britannian EU-eroa vaatineen kampanjan johtohahmo Boris Johnson poistui kotoaan Lontoossa perjantaina.EPA/Andy Rain

Britannia on osa Eurooppaa ja säilyy aina osana Eurooppaa, kirjoittaa Britannian EU-erokampanjaa johtanut Lontoon entinen pormestari Boris Johnson The Telegraph -lehdessä (siirryt toiseen palveluun). Hän kuvailee kansanäänestystä tavanomaisesta poikkeavaksi poliittiseksi tapahtumaksi.

– Koskaan historiassamme näin monia ihmisiä ei ole pyydetty päättämään isoa kysymystä kansakunnan tulevaisuudesta. Koskaan niin moni ei ole ajatellut niin syvästi, taistellut omatuntonsa kanssa tehdäkseen oikean päätöksen.

Yli 17 miljoonaa ihmistä äänesti EU:sta eroamiseksi, huomauttaa Jonhson The Telegraphissa. Hän ei usko, että äänestyksessä otettiin kantaa maahanmuuttoon.

Britit halusivat valtansa takaisin

– Tavattuani tuhansia ihmisiä kampanjan aikana, voin kertoa, että ykköskysymys oli valta, tunne siitä, että EU:n järjestelmä on horjuttanut Britannian demokratiaa. Meidän piti palauttaa tuo elintärkeä valta ihmisille, potkaista heidän hallitsijansa pois vaaleissa, valita uusia.

16 miljoonaa äänesti jäämisen puolesta, ja Johnson kehottaa rakentamaan siltoja heihin. He ovat naapureitamme, veljiämme, sisariamme, hän kirjoittaa.

– Meidän pitää ojentaa heille kätemme, meidän pitää parantaa, meidän pitää rakentaa siltoja – koska on selvää, että jotkut tuntevat tyrmistystä, menetystä, sekavuutta.

Uusi, parempi suhde EU:hun

Johnson rauhoittelee EU-eropäätöksen vaikutuksia taloudelle ja vakuuttaa, että se toipuu markkinoiden ensireaktioista. Hän ei myöskään usko, että Skotlanti järjestäisi uuden kansanäänestyksen itsenäisyydestään.

– Sanomattakin on selvää, että meidän kannattaa yhdessä muodostaa uusi ja parempi suhde EU:hun. Suhde, joka perustuu vapaaseen kauppaan ja kumppanuuteen, ei liittovaltiojärjestelmään.

– En voi korostaa liikaa, että Britannia on osa Eurooppaa, ja säilyy aina osana Eurooppaa. Teemme tiivistyvää eurooppalaista yhteistyötä monilla alueilla: taiteessa, tieteessä, yliopistoissa, ympäristönsuojelussa.

Hän korostaa, että EU-kansalaisten oikeudet Britanniassa on taattu ja samaten brittien oikeudet EU:ssa. Hänen mielestään kansanäänestyksellä päätettiin vain Britannian irrottamisesta EU:n laillisesta järjestelmästä.