Paavo Lipponen: Brexitistä huolimatta Eurooppa jatkaa yhtenäistymistään

Entinen pääministeri ja pitkäaikainen EU-politiikan vaikuttaja Paavo Lipponen sanoo, että Suomelle tärkeintä on nyt se, että maan oma talous saadaan kuntoon. Lisäksi Suomen pitäisi tiivistää yhteistyötään Pohjoismaiden kanssa.

Kotimaa
Paavo Lipponen
Suomen entinen pääministeri Paavo Lipponen on ollut pitkään EU:n päätöksenteon ytimessä. Lipponen arvioi Ylen aamu-tv:ssä, millainen EU on Brexitin jälkeen.

Britannian kansanäänestyksen lopputulos EU:sta eroamisen puolesta vaikuttaa paitsi Britannian myös koko EU:n tulevaisuuteen. Suomen entinen pääministeri ja pitkäaikainen EU-politiikan vaikuttaja Paavo Lipponen (sd.) sanoo, että tällä hetkellä pahinta on epävarmuus.

– Britannia on sekaisin: sieltä ei löydy johtajuutta, ja tilanne Skotlannin sekä Pohjois-Irlannin kanssa on vakava EU:n suhteen.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Lipposen mukaan tärkeintä on nyt, että ero saataisiin aikaan ja uudet sopimukset muodostettua. Hän ennustaa neuvotteluista vaikeita, ja tilanne ylipäätään EU:ssa on haastava. Lipponen sanoo, että mediassa kuitenkin liioitellaan Brexitin vaikutuksia.

Hän muistuttaa, että Eurooppa on tekemisissä myös suurten, autoritaaristen, valtioiden kanssa. Siinä länsimainen yhteistyö on tärkeä.

– Tässä on kysymys myös arvoista, ihmisoikeuksista ja demokratiasta. Siinä suhteessa EU on melkoinen linnoitus.

Lipposen mukaan esimerkiksi EU:n perustajajäsenten kokoontuminen viikonloppuna kertoo siitä, että maat haluavat olla Euroopan unionissa.

Eurooppaan ei synny dominoefektiä

Lipponen ei usko, että Euroopassa lähtee liikkeelle dominoefekti, jossa maa toisensa jälkeen alkaa järjestää kansanäänestyksen jäsenyydestä.

– Sanotaan, että Euroopan syveneminen pysähtyy, mutta sekään ei ole varmaa. Esimerkiksi euroalueella tarvitaan tiiviimpää yhteistyötä, jotta euro olisi toimiva.

Jos EU:n talous notkahtaa, sillä on Lipposen mukaan vaikutuksia Suomeen – mutta eri asia on, kuinka suuria vaikutuksia.

– Meillä Suomessa pääasia on se, että saamme omat asiamme kuntoon. Siinä kilpailukykysopimus on mielestäni hyvä merkki.

Pohjoismainen yhteistyö tärkeää

Lipponen toteaa, että Britannia on Suomelle tärkeä kumppani, mutta Saksa ja sitä myötä Ranska ovat ehdottomasti tärkeimpiä maita.

– Ajatellaanpa vaikka sitä, että Suomella ja Saksalla on yhteinen etu siinä, että Venäjän kanssa tullaan toimeen. Tässä meillä on historiallisesti pitkä linja.

Lipposen mukaan nyt, kun Britannia eroaa EU:sta ja Saksan painoarvo nousee, tarvitaan vastapainoa. Siinä pohjoismaiset kumppanit ovat tärkeitä.

– Jotta turvaamme vaikutusvaltaamme EU:ssa, meidän on tiivistettävä yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa, Lipponen sanoo.