1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Korkman Brexitistä: Pankkien mahdollisuudet murenevat

Sixten Korkmanin mukaan Euroopan integraation syveneminen on pysähtynyt Brexitin seurauksena. Hän ei kuitenkaan usko, että markkinoilla syntyy vastaavaa paniikkia kuin globaalin finanssi- ja velkakriisin pahimpina hetkinä.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Taloustieteilijä Sixten Korkman arvioi, että Brexitistä johtuva pörssikurssien lasku on maailmanlaajuisesti ja Euroopassakin ohimenevä ilmiö – pankkiosakkeita lukuun ottamatta. Korkmanin mukaan pankkitoimiala ei ole pulmissa ainoastaan Isossa-Britanniassa, vaan myös muualla Euroopassa.

– Pankkialan mahdollisuudet toimia samalla tavalla kuin aikaisemmin ovat nyt murentuneet. Kun markkinat tulkitsevat tätä, syntynee pitkäkestoisia vaikutuksia. Ne koskevat ennen kaikkea Isoa-Britanniaa, Korkman totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa maanantaina.

Pankit ovat erityisen tärkeitä Isolle-Britannialle, koska Lontoo on maailman tärkeimpiä finanssikeskuksia. Brexit korostaa niiden pankkien huonoa jamaa, joilla on liian vähän pääomaa, sanoo Korkman. Tällaisia pankkeja löytyy muualtakin kuin Isosta-Britanniasta.

– Mutta emme ole palaamassa globaalin finanssi- tai velkakriisin aikaan, jolloin syntyisi valtava paniikki. Siltä osin tämä [Brexit] on lievempi.

Brexitin ja euron paradoksi

Korkman arvioi, että Euroopan unionin integraation syveneminen yleisellä tasolla on pysähtynyt Brexitin seurauksena. Talouden integraatiota voi kuitenkin puolustaa perustellusti, hän sanoo.

– Tarvitsemme toimivaa pankkiunionia, johon liittyy tulevaisuudessa myös yhteinen talletusvakuutusjärjestelmä. Ei silti pidä kuvitella yhteistä finanssipolitiikkaa ja verojärjestelmää; kaikki tällainen on totaalista haihattelua. Se vaatisi täyttä yksimielisyyttä, ja kun ei löydy yhtään maata, joka sellaisia askeleita haluaisi.

Korkmanin mukaan Euroopan yhtenäisyyttä jäytävä tilanne on tietyllä tapaa paradoksaalinen.

– Iso-Britannia erosi, vaikka se ei ole euroalueen jäsen. Euroalueessa on kyllä pulma, euron toimivuus ei ole millään tapaa ilmeinen – mutta sehän ei ollut Ison-Britannian ongelma, he erosivat muista syistä.