Analyysi: Vaalitulos voi päästää Espanjan ulos umpikujasta

Ei tullut Espanjaan radikaalia vasemmistohallitusta. Uusvasemmiston Podemosin ja kommunistien vaaliliitto Unídos Podemos sai sunnuntain uusintavaaleissa äänestäjiltä rukkaset. Vaalivoittajaksi nousi kirkkaasti vt. pääministeri Mariano Rajoyn vanha, konservatiivinen, oikeistolainen kansanpuolue.

Ulkomaat
Mariano Rajoy
Espanjassa ei päästy sopuun hallituksen muodostamisesta joulun alla järjestettyjen vaalien jälkeen. Nyt vt pääministeri Mariano Rajoy yrittää samaa tukevan vaalivoiton turvin. .Javier Lizon / EPA

Tulos oli yllätys. Kaikki mielipidekyselyt olivat ennustaneet radikaalivasemmiston vahvistuvan. Kyselyt oli tehty ennen Britannian Brexit-äänestystä. Olisiko siinä selitys espanjalaisissa puhjenneelle jatkuvuuden ja vakauden kaipuulle?

Podemosin hymy hyytyi

Podemos-johtajat olivat yöllä lehdistön edessä synkkiä kuin myrkyn nielleet. Vaalikampanjan tunnus "Maan hymy" oli menettänyt äkisti tehonsa. Kansanpuolueen päämajan edustalla taas juhlittiin kuten viime minuutilla tehtyä voittomaalia.

Oikeisto jopa intoutui huutelemaan Podemosin iskulausetta "Kyllä pystymme" – samaan tapaan kuin Suomessa aikoinaan hoilattiin Ruotsin kiekkohymniä "Den glider in", kun Ruotsi oli MM-finaalissa kaadettu.

Niin vahvasti vaalit olivat polarisoituneet.

Podemosin pääsihteerin Pablo Iglesiasin tavoite oli laajalla vasemmistorintamalla syrjäyttää oikeistohallitus, peruuttaa menoleikkaukset, romuttaa vihattu työreformi sekä lopettaa EU:n kanssa sovittu budjettikuri.

Rajoyn tavoite on säilyttää se kaikki. Hänen mahdollisuutensa ovat nyt paremmat, mutta neuvoteltava hänen on.

Kaikki muut menettivät

Pääministeri Rajoyn voittoa kirkasti etenkin se, että kaikki muut menettivät. Kansanpuolue sai yli puoli miljoonaa ääntä edellisvaaleja enemmän – ja vieläpä huolimatta loputtomista korruptioskandaaleista. Lisäksi vasemmistohallitus ei enää ole mahdollinen.

Sosialistit menettivät viisi paikkaa. Sosialisteilla (22,6 prosenttia äänistä) on nyt vain 85 paikkaa, mikä on vähemmän kuin koskaan. Podemosin ja kommunistien liitolla (21,1 prosenttia äänistä) on 71 paikkaa. Kansanpuolue (33 prosenttia äänistä) sai 137 paikkaa, eli 14 paikkaa enemmän. Liberaalipuolue Ciudadanos (13,1 prosenttia äänistä) putosi 32 paikkaan.

Sosialistien tuki saatava

Koska enemmistöön parlamentin alahuoneessa tarvitaan 176 paikkaa, Rajoyn on saatava sosialistien tuki uuden oikeistohallituksen muodostukseen. Podemos ja Katalonian separatistit äänestävät joka tapauksessa vastaan.

Sosialistipuolue on tähän asti jyrkästi kieltäytynyt hyväksymästä kansanpuolueen jatkoa. Ciudadanos on vaatinut Rajoyta itseään syrjään korruptiotahrojen takia. Näyttää siltä, että niiden on nyt pyörrettävä kantansa. Maa on ollut yli puoli vuotta ilman poliittisesti täysivaltaista hallitusta – ja käytännössä myös ilman toimivaa parlamenttia.

Paljon riippuu myös kansanpuolueen kyvystä käsittää, ettei sillä ole enää ehdotonta enemmistöä, vaan on haettava kompromisseja, joihin Espanjassa ei ole totuttu.

Mutta äänestäjät ainakin ovat nyt avanneet mahdollisuudet ulospääsyyn umpikujasta, johon päädyttiin viime joulun alla, kun Espanjan vanha kaksipuoluemalli murtui uusien puolueiden esiinmarssiin.