Helsinkiläislähiöitä elävöitetään hyötyviljelyksillä – kuka tahansa voi nauttia sadosta

Viljelyspalstoilla eri-ikäiset kaupunkilaiset tapaavat toisiaan. Lähiöpuutarhahanke tarjoaa teineille ensi kosketuksen työelämään.

lähiöt
Kaksi hanketyöntekijää järjestelee kasveja.
Nuoriso-ohjaaja Petra Hanski ja hankekoordinaattori Aino Kaila istutusten parissa Roihuvuoressa.Olli-Pekka Kursi / Yle

Viittä helsinkiläislähiötä on kevään mittaan elävöitetty puutarhaviljelyillä. Kaksivuotinen Lähiöpuutarhahanke on osa Nuorisoasiankeskuksen lähiöprojektia. Käytännössä kuka tahansa saa osallistua viljelytoimintaan ja lähiöiden asukkaat saavat nauttia kasvatetuista hyötykasveista ja kukista.

Lähiöpuutarhahankkeen koordinaattori Aino Kailan mukaan viljelystoiminta yhdistää ihmisiä helpolla tavalla. Viljelyslaatikoiden ja maatilkkujen äärellä ihmiset tapaavat melko mutkattomasti.

– Ulkona oleminen ja fyysinen työ ovat asioita, jotka kiinnostavat ihmisiä. Ihmiset tutustuvat, kun yhdessä tehdään hommia.

Aluksi tämä vaikutti aika raskaalta, mutta tähän tottuu.

Sthella

Itä-Helsingissä sijaitseva Roihuvuori on yksi puutarhahankkeen lähiöistä. Siellä nuoret kesätyöntekijät hoitavat viljelyksiä, Kaila kertoo. Lähiöpuutarhojen tarkoituksena on paitsi lisätä alueen viihtyisyyttä myös tuoda eri-ikäisiä asukkaita yhteen, koordinaattori lisää.

Esimerkiksi Jakomäessä palvelutalon asukkaat ja teini-ikäiset kohtasivat viljelysten merkeissä, Kaila hymähtää.

– Nuoret tekivät ahkerasti töitä ja ikääntyneiltä tuli sitten paljon neuvoja, miten niitä hommia oikein kannattaa tehdä. Hyvillä mielin siinä kuitenkin oltiin.

Omat kesätyörahat hassataan etelänlomalla

15-vuotias Sthella on yksi Roihuvuoren alueen nuorista, joka työskentelee tänä kesänä lähiöpuutarhahankkeessa. Työkokemus on samalla Sthellan ensimmäinen oikea kesäduuni.

Sthella istuttaa kasveja.
15-vuotias Sthella ensimmäisessä kesätyössään. Olli-Pekka Kursi / Yle

– Aluksi tämä vaikutti aika raskaalta, mutta tähän tottuu. Ja kyllähän työelämässä olemista pitää harjoitella pikkuhiljaa.

Kesätyössä Sthella on oppinut puutarhanhoitoa, mutta eniten hän on mielestään oppinut tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa. Kesätyöstä ansaitut rahat hän aikoo aluksi säästää loppukesästä suunniteltua Espanjaa matkaa silmällä pitäen.

– Mä olen suunnittelut, että ostan sieltä sitten omilla rahoilla mitä haluan, eli en käytä äidin rahoja.