1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Helsingin pörssi jyrkässä laskussa – Nokia ja Nordea yli seitsemän prosenttia pakkasella

Britannian EU-kansanäänestyksen vaikutukset iskivät tänään Helsingin pörssissä noteerattujen yhtiöiden osakekursseihin. Valuuttamarkkinoilla punta jatkaa luisuaan ja on nyt alimmalla tasollaan 31 vuoteen.

Brexit
Helsingin pörssitalon julkisivua.
Yle

Helsingin pörssi avasi maanantaina jyrkkään laskuun brittien EU-äänestyksen jälkimainingeissa. Pörssin yleisindeksi oli noin kello 14 iltapäivällä reilun viiden prosentin pudotuksessa.

Helsingin pörssin yhtiöiden osakekurssit olivat usean prosentin laskussa kautta linjan. Pankkikonserni Nordean osake oli 7,1 prosenttia miinuksella. Nokia oli 7,8 prosenttia pakkasella.

Pörssin suurista yhtiöistä eniten on heikentynyt teräsyhtiö Outokumpu, jonka osake oli iltapäivällä 11,8 prosentin laskussa. Metsä Board oli 11,1 prosentin pudotuksessa. Konepajayhtiöistä Cargotec on tippunut lähes kymmenen prosenttia, Konecranes ja Wärtsilä reilut kahdeksan prosenttia.

Britannian EU-kansanäänestys vaikuttaa Helsingin pörssiin ensimmäistä kertaa vasta tänään maanantaina. Perjantaina eli juhannusaattona Helsingin pörssi oli kiinni.

Myös Ruotsissa rytisee tänään

Osakekurssit ovat pudonneet tänään maanantaina jyrkästi myös Tukholman pörssissä, joka sekin oli suljettu perjantaina. Tukholman pörssi oli maanantaina iltapäivällä vajaan kuuden prosentin laskussa.

Ruotsalaispankki Handelsbankenin kurssi on pudonnut lähes kymmenen prosenttia. Handelsbanken on toiminut Britanniassa 1980-luvulta lähtien, ja yhtiöllä on saarivaltiossa yli 200 pankkikonttoria.

Myös muiden ruotsalaispankkien osakekurssit ovat tipahtaneet maanantaina. SEB:n osake on heikentynyt liki kymmenen prosenttia ja Swedbankin lähes kahdeksan prosenttia.

Euroopan pörsseissä pudotus loiventunut

Muualla Euroopassa markkinareaktiot ovat olleet tänään hillitympiä, koska Brexit-äänestyksen aiheuttama suurin kurssipudotus tapahtui jo perjantaina.

Lontoon pörssin suuryhtiöistä koostuva FTSE 100 -osakeindeksi oli maanantaina iltapäivällä 1,5 prosentin laskussa. Perjantaina pudotusta kertyi 3,2 prosenttia.

Frankfurtin pörssin DAX-indeksi ja Pariisin pörssin CAC 40 -indeksi olivat kumpikin maanantaina vajaan kahden prosentin laskussa.

Espanjassa viikonlopun parlamenttivaalien tulos veti Madridin pörssin maanantaina enimmillään lähes kolmen prosentin nousuun. Kurssikiriä ruokki pääministeri Mariano Rajoyn keskustaoikeistolaisen kansanpuolueen PP:n odotettua parempi vaalimenestys. Samalla vasemmistopuolue Podemosin kannatus jäi ennakoitua pienemmäksi.

Aamupäivän aikana Madridin pörssin kurssinousu kuitenkin suli täysin. Noin kello 14 Suomen aikaa Madridin pörssin IBEX 35 -osakeindeksi oli noin prosentin verran miinuksella.

Punta heikkenee yhä

Britannian valuutan punnan arvo tipahti maanantaina alimmalle tasolleen sitten syyskuun 1985. Maanantaina alkuiltapäivällä yhdellä punnalla sai enää noin 1,32 dollaria.

Punnan kurssi on tällä hetkellä jo heikompi kuin se oli perjantaina heti Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksen selvittyä.

Maanantain aikana punta on heikentynyt yli kolme prosenttia dollariin nähden.

Punnan viime päivien romahdus on ollut poikkeuksellisen raju. Torstaina ennen Britannian äänestystuloksen selviämistä yhdellä punnalla sai vielä noin 1,48 dollaria.

Myös euro on heikentynyt maanantaina dollariin nähden, mutta selvästi vähemmän kuin punta.

Puoli kahden aikaan iltapäivällä yhdellä eurolla sai noin 1,10 dollaria. Pudotusta perjantain päätöskurssista oli suunnilleen yhden dollarisentin verran.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle

Lue seuraavaksi