Väärin valittu hyttysenkarkoitin voi myös houkutella sääskiä

Hyttyset, mäkärät ja paarmat laittavat ihmiset huitomaan, joka houkuttelee hyönteisiä iholle entistä enemmän. Ihmisen hyvä pintaverenkierto vetää muun muassa sääskiä puoleensa.

sääsket
Sääski iholla
Antti Mikkola / Yle

Hyttysten määrät ovat Kainuun ELY-keskuksen suunnittelija Reima Leinosen mukaan normaalit tai niitä on paikka paikoin enemmän.

– Tämä koskee lähes koko Suomea, koska nyt on ollut niin paljon kosteutta. Toki korostan erittäin voimakkaita alueellisia vaihteluita, hyvinkin pienellä matkalla tilanne voi muuttua runsaasta vähän pienempään satsiin, muotoilee Leinonen.

Paarmat puolestaan tykkäävät helteisistä ja lämpimistä päivistä.

– Ne ovat kuoriutuneet suorastaan räjähdysmäisesti ja niitä on valtavia määriä. Se johtuu siitä, että pienen kylmän jakson jälkeen lämpeni uudelleen ja niitä oli kuoriutumisvaiheessa erittäin paljon. Kainuun alueellakin paarmoja on liikkeellä todella reippaasti.

"Kostea ja lämmin kesä takaa toisen sukupolven hyttysiä, toki vähälukuisampana"

Hyttyset lähtevät liikkeelle illalla ja paarmat ovat lennossa päivällä. Myös mäkäriä on ollut paljon, kun niiden kuoriutuminen on tapahtunut lähes yhtä aikaa.

Paarmat, mäkärät ja hyttyset lentävät keskimäärin kolme viikkoa.

Reima Leinonen

– Paarmat, mäkärät ja hyttyset lentävät keskimäärin kolme viikkoa. Paarmoja ja mäkäriä kuoriutuu vielä jonkin aikaa. Kostea ja lämmin kesä takaa toisen sukupolven hyttysiä, toki vähälukuisampana.

Hyttysten karkoittimissa on Leinosen mielestä kaksi puolta. Ne laittavat hyttyset pakenemaan, mutta ne toimivat myös houkuttimina.

– Jos laittaa pihalleen hyttyskeräimiä, jotka tuottavat hiilidioksidia, keräten ja houkutellen hyttysiä ansaan. Sehän tarkoittaa sitä, että ihminen houkuttelee niitä pihaansa. Sääskiä, jotka eivät ehkä muuten tulisi. Tässä tapauksessahan se hiilidioksidi vetää hyttysiä luokseen.

– Hiilidioksidin avullahan ne löytyvät ihmisetkin. Myös ihmisen hyvä pintaverenkierto tuo hyttyset iholle, eli jos huitoo ja hyppii, niin taatusti on esimerkiksi sääskiä seurana. Savu puolestaan hätistää hyttysiä, sanoo Kainuun ELY-keskuksesta suunnittelija Reima Leinonen.