Yksi seuraus Brexitistä: Japanille asevoimat?

Hävityn toisen maailmansodan jälkeen laadittu perustuslaki sallii Japanille vain "itsepuolustusvoimat". Pääministeri Shinzo Abe tavoittelee enemmistöä, jolla lakia voitaisiin muuttaa. Brexitin aiheuttaman epävarman ilmapiirin uskotaan lisäävän hallituksen kannatusta.

Ulkomaat
Maastopukuinen sotilas , taustalla sotilasajouneuvoja ja rakennuksia.
Japanin itsepuolustusjoukkojen jäsen vartiossa alueella, jossa valvotaan Pohjois-Korean ohjuskokeita.Franck Robichon / EPA

Brittien kansanäänestyksen päätöksen ennustetaan kasvattavan Japanin hallituskoalitiolle jo ennestään povattua voittoa ylähuoneen vaaleissa ensi kuussa.

Pääministeri Shinzo Abe on varoittanut äänestäjiä heiluttamatta poliittista tilannetta ja talousmarkkinoita aikana, jolloin Britannian yllätysero EU:sta jo aiheuttaa suurta kuohuntaa.

– Brexit oli hyvä uutinen Abelle. Myllerryksen aikoina japanilaisilla on tapana turvautua vanhaan linjaan, sanoo New Yorkin Columbian yliopiston emeritusprofessori Gerry Curtis.

Abe haluaa muuttaa perustuslain

Voitto vaaleissa antaisi Aben liberaalisella puolueelle ja sen liittolaisilla aiempaa paremmat mahdollisuudet saada ylähuoneeseen enemmistö, joka riittäisi perustuslain muuttamiseen.

Yhdysvaltain toisen maailmansodan jälkeen sanelemaa perustuslakia ei ole muokattu koskaan. Abe haluaisi muuttaa kohtaa, joka teoriassa kieltää Japanilta asevoimat. Käytännössä maalla on itsepuolustusvoimiksi kutsutut yli 200 000 sotilaan joukot ja edistynyt aseistus.

Perustuslain muuttaminen edettäisi kahden kolmasosan kannatusta parlamentin molemmissa kamareissa sekä enemmistön tuen kansanäänestyksessä.

Kysely: Perustuslaki on taannut rauhan

Liberaaleilla ja sen kumppanilla konservatiivisella Komeitolla on jo alahuoneessa liittävä enemmistö. Ylähuoneen vaaleissa kahden viikon päästä on jaossa puolet ylähuoneen 242 paikasta.

Oppositiossa oleva demokraattipuolue on painottanut vaalikampanjassaan, että kolme vuotta Aben talouspolitiikkaa ei ole onnistunut katkaisemaan Japanin deflaatiota tai luomaan pohjaa kestävälle kasvulle.

Asahi Shimbun (siirryt toiseen palveluun) -lehden viimekuisessa mielipidekyselyssä kansalaisten enemmistö halusi pitää perustuslain ennallaan. Useimmat muutosta vastustaneista valitsivat selitysvaihtoehdon, jonka mukaan perustuslaki on taannut Japanille rauhan.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset