Mölkky valloittaa maailmaa – katso, kuinka ranskalaismestari pesee suomalaisharrastajan

Suomalaisten puupalikkapeli Mölkky valtaa maailmaa. Etenkin ranskalaiset tuntuvat ottaneet pelin omakseen. Myös tuore suomenmestari edustaa Le Tricolorea.

Kotimaa
Damien Landais kaataa osuu heitollaan.
Mölkyn tuore Suomen mestari, Damien Landais näyttää toimittajalle pelaamisen mallia

Puukalikat kilkkaavat ja nauru helkkää, kun Helsingin Mölkkyseuran aktiivit valloittavat Hakaniemen hiekkakentän omakseen. Osa syö sushia ja juo olutta, osa keskittyy tiukemmin pelaamiseen.

Tunnelma on rento ja myös kansainvälinen, puheensorinan seasta erottuu suomen lisäksi myös englantia ja ranskaa. Mölkkyseuran Sini Hakkarainen keksii heti, miksi Mölkky valtaa jalansijaa myös maailmalla.

– Peliä voi pelata ympäri vuoden, sitä voi harjoitella yksin tai sitten pelata useamman henkilön tiimeissä.

Esimerkiksi Ranskassa myydään jo 200 000 Mölkkyä vuosittain. Tuore Suomen mestari, ranskalainen Damien Landais ei ihmettele suosiota.

– Monet pitävät ulkopeleistä, koska kesä on Ranskassa pitkä. Mölkky on aika helppo peli, ja sitä voi pelata perheen tai ystävien kanssa. Se kulkee matkassa helposti ja on myös ekologinen puupohjaisena. Ja kaikki saavat varmasti pisteitä.

Jalansija ainakin neljällä mantereella

Etenkin ranskalaiset tuntuvat omaksuneet suomalaispelin maailmalla. Montrealissa asuva Tommi Forsström sanoo törmänneensä kanadalaisiin mölkyttäjiin Pikku-Italian puistoissa.

– huomasin sivusilmällä, että ryhmä alkoi viskelemään jotakin ja huomasin, että Mölkkyähän ne pelaavat. Ei ollut suomalaisia läsnä. Heidän ranskalaiset kaverinsa olivat vinkanneet tästä pelistä.

Osuma Mölkkypelissä.
Tero Ylioja / Yle

Puiston laidalta löytyikin pieni "hipsterikauppa", joka myi peliä 70 kanandan dollarin eli lähes 50 euron hintaan. Se ei estä kanadalaisia.

– Puistossa viskottava petanque on niin iso osa kulttuuria, että jos nuoriso haluaa omaa kulmaa harrastukseen, niin Mölkky voisi olla uusi haastaja, kertoo Forsström.

Ranskan, Keski-Euroopan ja Kanadan lisäksi mölkynpelaajia löytyy muun muassa Japanista. Myös Afrikan Beninissä on aktiivinen mölkkyseura.

Tosipelaaja valitsee hiekkakentän

Harrastajamölkyttäjä valitsee puistossa tai kesämökillä usein pelialustaksi nurmikentän. Todelliset mestarit ratkotaan kuitenkin hiekalla.

– Hiekalla puupalikat voivat lentää parinkymmenen metrin päähän. Nurmikolla peli ei aukea. Se on oikeastaan ihan eri peli, kertoo Sini Hakkarainen.

Mölkystä on myös olemassa lukuisia versioita. Mölkkyseuran tavoitteena onkin saada juuri "se oikea" versio leviämään.

Täytyy harjoitella paljon, että saat säännöllisesti kaadettua numeroita vaikkapa kahdeksasta metristä.

Damien Landais

– Että kaikilla olisi samanlaiset Mölkyt. Muutamalla eurolla saa mistä tahansa kaupasta palikoita, jotka eivät ole meidän mielestämme enää oikeita Mölkkyjä, sanoo Hakkarainen.

Ranskalaismestari: Tarvitset joka pelissä onnea

Ranskalainen Damien Landais voitti kesäkuun 11. Saarijärvellä Mölkyn Suomen mestaruuden varmoilla otteilla. Finaalissa kaatui hollolalainen Marko Lusi selvin 3-0 erälukemin. Damien kertoo mestaruuden vaatineen paljon harjoitusheittoja.

Toimittaja Juhani Kenttämaa ja mestari Damien Landais Mölkyn äärellä.
Toimittaja Juhani Kenttämaa haastoi mestarin, Damien Landaisin. Huonoin tuloksin... Tero Ylioja / Yle

– Täytyy harjoitella paljon, että saat säännöllisesti kaadettua numeroita vaikkapa kahdeksasta metristä.

Vaikka heittotaito on oleellinen osa voittotaistossa, sanoo Damien tarvitsevansa joka pelissä myös onnea.

– Totta kai mukana on taitoa ja itseluottamusta, jotta saat "varmoja heittoja", mutta kuitenkin tarvitaan myös onnea joka pelissä. Oikeiden numeroiden täytyy olla auki tai sitten ne pitää saada itse auki. Loppu on strategiaa.

Näytösottelussa perusharrastajaa, toimittaja Juhani Kenttämaata vastaan selviää, että ero mestarin ja mökkimölkyttäjän välillä on suuri. Yllä olevalta videolta voit katsoa, kuinka Juhanille kävi.