Ilman valtion rahoitusta et näpräilisi iPhonea – Professori Mariana Mazzucato lyttää väitteen laiskasta valtiosta

Taloustieteen professori Mariana Mazzucato haastaa ajatuksen laiskasta valtiosta. Ilman yrittäjähenkistä valtiota moni laite olisi jäänyt syntymättä, Mazzucato väittää. Mazzucato pitää tänään luennon Helsingissä yrittäjähenkisestä valtiosta.

tiede
Mariana Mazzucato
Mariana MazzucatoMariana Mazzucato

Kaikista iPhonen keskeisimmistä teknologioista tulee kiittää valtiota. Näin voisi tiivistää taloustieteen professorin Mariana Mazzucaton yhden teesin, jonka mukaan valtiolla on ollut suuri rooli monissa innovaatioissa.

Esimerkiksi kosketusnäyttö ja GPS-paikannusjärjestelmä ovat syntyneet valtion rahoituksen ansiosta.

– Kyse ei ole siitä, etteikö Steve Jobs ollut nero. Totta kai hän oli, Mazzucato on sanonut monessa haastattelussa.

Sen sijaan, että Mazzucato kiistäisi Steve Jobsin nerouden, hän haluaa haastaa vallalla olevan ideologian laiskasta valtiosta. Valtion ottamat riskit mahdollistivat niin Jobsille, Bill Gatesille kuin Elon Muskillekin jättimäisen imperiumin luomisen.

Esimerkiksi Elon Musk sai sähköauto Teslan kehittämiseen 465 miljoonan dollarin lainatakauksen Yhdysvaltain energiaministeriöltä. Los Angeles Times -lehden artikkelissa kerrottiin vuosi sitten, että Muskin bisnesimperiumi on saanut julkista rahoitusta kaikkiaan noin viiden miljardin Yhdysvaltain dollarin edestä.

– Kuulemmeko tästä (julkisesta rahoituksesta)? Emme, Mazzucato sanoi Huffington Post -lehden haastattelussa.

Mazzucato huomauttaa vuonna 2013 ilmestyneessä kirjassaan "The Entrepreneural State: Debunking Public vs. Private Sector Myths", että valtio ei ole jähmeä byrokraattinen laitos.

Päinvastoin, valtio on suuri riskinottaja, joka rahoittaa hyvin epävarmoja tutkimuksia.

– Valtio ottaa vastuun riskeistä, uusien markkinoiden luomisesta ja kehittämisestä, Mazzucato kirjoittaa.

Yhdysvallat puuttuu herkästi markkinoihin

Kirjassaan Mazzucato käy läpi monia Yhdysvalloissa tehtyjä innovaatioita, joiden taustalla on valtio. Hän käyttää Yhdysvaltoja tarkoituksella esimerkkinä, koska maa nähdään usein parhaana esimerkkinä valtiosta vapaana markkinataloutena.

Mazzucato kuitenkin huomauttaa, että Yhdysvalloissa valtio on itse asiassa erittäin herkkä puuttumaan markkinoihin. Jo aiemmin mainitun iPhonen lisäksi Yhdysvaltain liittovaltio on laittanut suuria summia muun muassa lääkekehitykseen.

Kvartaalikapitalismissa yritysten aikaperspektiivi on Mazzucaton mukaan lyhentynyt huomattavasti. Yrityksillä ei ole enää kärsivällisyyttä sijoittaa innovaatioita tulevaisuudessa tuottavaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Tämä lisää Mazzucaton mukaan tarvetta yrittäjähenkiselle valtiolle.

Pääomasijoittajille huutia

Huutia Mazzucatolta saavat myös pääomasijoittajat ja bisnesenkelit. Nämä kun eivät kiinnostu innovaatioista ennen kuin niiden kaupallistaminen on lähellä.

Jos innovaation kaupallistaminen siintää kaukana tulevaisuudessa, tarvitaan yrittäjähenkistä ja kärsivällistä valtiota.

Mazzucaton mukaan suuria läpimurtoja esimerkiksi bioteknologiassa on edeltänyt pitkäjänteinen julkinen rahoitus. Riskisijoittajat ovat hypänneet kelkkaan vasta myöhemmässä vaiheessa.

Valtio luo markkinoita

Kalevi Sorsa -säätiön tutkija Antti Alaja nostaa yhdeksi Mazzucaton tärkeimmäksi saavutukseksi sen, miten Mazzucato on osoittanut nykyisen keskustelun yksioikoisuuden innovaatioista vain yksityisen sektorin saavutuksina.

– Mazzucato osoittaa, että toimillaan valtio on luonut markkinoita. Hän käyttää hyvin Yhdysvaltoja esimerkkinä tästä, Alaja sanoo.

Alaja on kirjoittanut julkaisun ”Valtionyhtiöistä yrittäjähenkiseen valtioon”.

Mazzucaton mukaan samalla kun valtio luo markkinoita, se myös antaa suuntaa kehitykselle. Valtio ei siis vain reagoi markkinoiden epäonnistumiseen, vaan on aktiivinen peluri innovaatioiden kehittämisessä, Alaja tiivistää Mazzucaton ajattelua.

Vihreä vallankumous tarvitsee julkista rahaa

Yrittäjähenkistä valtiota ja julkista rahoitusta tarvitaan Mazzucaton mukaan myös ihmiskunnan suurimpien haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Jotta vihreä teollinen vallankumous voidaan aloittaa, tarvitaan siihen aktiivista valtiota kantamaan alkuvaiheen suuri epävarmuus, jota yksityinen sektori pelkää, Mazzucato kirjoittaa.

Samaa mieltä on myös muuan Bill Gates. Yksityinen sektori ei Gatesin mukaan nimittäin tule kehittämään uusia energiamuotoja tarpeeksi nopeasti.

– Siellä ei ole omaisuutta tehtävänä, Gates on sanonut.

Mazzucato pitää tänään iltapäivällä luennon Sitran tiloissa Helsingissä.