Kotinsa juhannuspäivän tulipalossa menettäneille satelee nyt avuntarjouksia – osalta meni kaikki paitsi vaatteet

SPR ja Varpaisjärven seurakunta ovat ryhtyneet keräämään apua juhannuspäivän tulipalossa kotinsa menettäneille. Osalla asukkaista ei ollut edes vakuutusta irtaimistolleen, joten uusi elämä joudutaan aloittamaan nollasta.

Kotimaa
Kartta, jossa Varpaisjärvi.
Yle Uutisgrafiikka

Juhannuspäivän ilta päättyi ikäviin tunnelmiin Lapinlahden Varpaisjärvellä, kun liekit nielivät 12 asunnon rivitalon tuhoisassa palossa. Siinä vaiheessa kun Eerik Miettinen ja muut vapaapalokuntalaiset ehtivät paikalle, tulenlieskat löivät jo katosta läpi.

– Palo eteni ihan minuuteissa huoneistosta toiseen, Varpaisjärven VPK:n päällikkö Miettinen kertoo.

Onni onnettomuudessa oli, että kukaan talon asukkaista ei vahingoittunut. Muita menetyksiä tuli: Miettinen kertoo muun muassa asukkaasta, joka pelastautui palavasta talosta alusvaatteisillaan. Kaikki muu jäi liekkeihin. Lisäksi osalla asukkaista ei Miettisen tietämän ollut edes vakuutusta irtaimistolleen.

Nyt SPR:n paikallisosastossa sekä Varpaisjärven seurakunnassa on ryhdytty toimiin tulipalossa kotinsa menettäneiden auttamiseksi. Asukkaat voivat saada Punaisen Ristin katastrofirahastosta avustusta ruokaan, vaatteisiin ja hygieniatarvikkeisiin, kertoo Miettinen, joka on VPK:n lisäksi aktiivi myös SPR:ssä.

– Ihmiset ovat jo nyt olleet paljon yhteydessä, että onko tarvis huonekaluille, vaatteille ja muille sellaisille. Me kartoitamme nyt, mitä asukkaat tarvitsevat ja olemme sitten lahjoittajiin yhteydessä.

Seurakunta puolestaan tarjoaa ruoka- ja vaateapua sekä tarvittaessa keskustelutukea.

Kaikille talossa olleille löydettiin vielä juhannuspäivän yönä katto pään päälle joko sukulaisten luota tai muualta. Maanantaihin mennessä asukkaille alkoi olla löytynyt jo pidempiaikaisiakin asuntoja.

Varpaisjärven rivitalopalossa tuhoutui Miettisen arvion mukaan 4–5 huoneistoa kokonaan. Loput huoneistot kärsivät eriasteisia palo-, savu- ja vesivahinkoja siinä määrin, että koko talo puretaan. Kun rauniot on saatu purettua, paikalla aloitettaneen uuden rakennuksen suunnittelu. Syttymissyytä ei ole vielä saatu vahvistettua. Poliisin mukaan tapauksessa ei kuitenkaan epäillä tällä hetkellä rikosta.