1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veneet

Veneilykausi käynnistynyt vilkkaana

Kaunis ja aurinkoinen juhannussää houkutteli sankoin joukoin veneilijöitä Päijänteelle. Esimerkiksi Korpilahden satamassa juhannus oli viime vuotista huomattavasti vilkkaampi.

Kuva: Matti Myller / Yle

Alkanut lomakausi kasvattaa veneilijöiden palvelujen kysyntää. Veneiden varustetason kasvaessa myös satamapalveluilta vaaditaan entistä enemmän. 

– Me on yritetty kehittyä omaa tahtiamme. Veneilijät on sopeutuvaista väkea ja kun pitää palvelut hyvällä tasolla, niin pysytään vähän heitä edellä, että eivät kerkiä pyytää ennen kuin jo tarjotaan jotakin, kuvailee Korpilahden sataman yrittäjä Erja Rosala.

Kun kelit huononee, niin tullaan palvelujen ääreen – lämpimät saunat, suihkut ja wc:t kiinnostaa.

Erja Rosala

Täksi kesäksi muun muassa 200-paikkaiselle terassille on lisätty uusi myyntipiste.

Rosalan mukaan veneilijät käyttävät ahkerasti tarjolla olevia sosiaalitiloja. Satamassa tankataan sekä veneet että matkustajat.

– Meillä on keittiö, jos ei meidän ruoka maistu ja pyykkitupaa ja saunaa, kaikkea käytetään tasaisesti.

Sää säätelee veneilijöiden liikkumista paljon. Taakse jäänyt juhannus oli Korpilahdella erittäin vilkas, jopa tähänastisen kesän vilkkain päivä.

– Yöpyjiä oli toistakymmentä. Yleensä kun kelit on hyvät, niin veneilijät valitsevat luonnonsatamat ja kun kelit huononee, niin tullaan palvelujen ääreen – lämpimät saunat, suihkut ja wc:t kiinnostaa, tietää vuosia satamaa pyörittänyt Rosala.

Satamassa vilske jatkuu yleensä koulujen alkuun saakka. Korpilahden satamaan elämää tuovat tämän kesän mittaan veneilijöiden lisäksi myös lukuisat tapahtumat: Korpilahden Palvipäivät, Jyväskylän MM-ralli, Vetouistelun SM-kisat ja Satama-Blues.

Tapahtuminen aikaan ja toisinaan ihan tavallisinakin kesäviikonloppuina sataman 50 vierasvenepaikkaa saattavat olla täynnä. Päijänteellä veneilijöille on tarjolla satamien lisäksi runsaasti myös veneseurojen tukikohtia.

– Päijänteellä on ystävällinen henki eli jokaisen veneseuran tukikohtaan voi mennä, vaikka ei juuri siihen seuraan itse kuuluisikaan. Täytyy vaan olla perälippu veneessä, että kuuluu johonkin seuraan, niin on tervetullut muidenkin tukikohtiin, tietää satamayrittäjä.

Rosala itse ei ehdi juuri rantautumispaikoista tai pitkistä yöunista haaveilla. Satamassa on kädet täynnä hommia lähes yötä päivää.

– Tällaisessa yrityksessä tulos tehdään kesällä ja silloin töitä painetaan täysipäiväisesti ja myöhemmin sitten nukutaan, kuvailee Rosala.

Erja Rosalaa haastatteli Marja Roiha