1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Verkossa on ruuhkaa – Operaattori: Joudumme tarkistamaan suunnitelmia joka viikko

Mobiiliverkoissa liikkuva tietomäärä kasvaa hurjaa vauhtia Suomessa. Tavaramäärä on kaksinkertaistunut useina vuosina peräkkäin, eikä kasvuvauhti näytä pienintäkään hiipumisen merkkiä.

Kuva: Yle

Entistä useampi käyttää älypuhelimellaan tai tabletillaan liikkuvaa kuvaa. Vuoden 2015 jälkipuoliskolla verkossa liikkui 362 000 teratavua eli tuhatta gigatavua. Määrä on kuusinkertaistunut kolmessa vuodessa.

– Samanlaista kasvua tullaan näkemään tulevina vuosina. Ei ole näkyvissä hiipumista, mutta ei toisaalta kiihtymistä, Viestintäviraston tekninen toimivuus -ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen arvioi.

Suomessa oli viime vuoden lopussa 9,5 miljoonaa matkapuhelinliittymää. Niistä 7,9 miljoonaa oli laitteissa, jotka pystyvät tiedonsiirtoon.

Operaattorit ovat rakentaneet nopeaa 4G (LTE)-verkkoa sadoilla miljoonilla euroilla. Silti kysynnän kasvu näkyy kuluttajille entistä useammin hidastuvana nopeutena.

Aalto-yliopiston Nettitutkan mittaukset alkuvuodelta osoittavat, että keskimääräinen nopeus on hidastunut 112 kunnassa ja nopeutunut 203 kunnassa. Nettitutka perustuu käyttäjien tekemiin mittauksiin, jotka ovat kaikkien nähtävillä.

Jukka-Pekka Juutisen mukaan mobiiiliverkot ovat vielä riittäneet kasvavaan käyttömäärään. Ministeriö valvoo nimenomaan määräystä, joka velvoittaa operaattorit pitämään riittävää kapasiteettia.

– Meidän tietoon ei ole laajemmassa mitassa tullut tilannetta, että kapasiteetista olisi puutetta. Jos tällainen tilanne tulee, teleyritykset ovat velvollisia rakentamaan lisää kapasiteettia uusia tukiasemia rakentamalla tai ottamalla käyttöön uusia taajuuksia.

"Kertoo kuormitusasteen kasvusta"

Suurimmat operaattorit Elisa, Sonera ja DNA myöntävät, että käyttäjämäärien kasvu näkyy ajoittain heikentyvinä nopeuksina.

Kuva: Petri Vironen / Yle

– Seuraamme tilannetta koko ajan ja lisäämme tarvittaessa kapasiteettia alueelle, jossa sille on tarvetta, Elisan osastopäällikkö Sami Rajamäki kertoo.

Elisan mukaan alkuvuonna verkossa liikkuva tietomäärä on kasvanut määrällisesti entistä nopeammin. Suhteellinen kasvu on hieman laskenut takavuosien 90 prosentista.

DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari muistuttaa, että tilanne on tavanomainen uuden teknolologian kohdalla.

– Ensin tehdään verkko ja käyttö seuraa perässä. Keskimääräisten nopeuksien lasku kertoo verkon kuormitusasteen kasvusta, DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari kertoo.

Suunnittelua tukiasemakohtaisesti

Soneran verkon kehityspäällikkö Timo Hietalahti kertoo, että suunnnitelmia lisäkapasiteetin rakentamisesta joudutaan tarkentamaan viikoittain.

– Verkon suunnittelussa tehdään ennusteita tehdään nyt joka viikko tukiasemakohtaisesti, jotta kapasiteettilaajennukset osataan tehdä oikea-aikaisesti.

Timo Hietalahden mukaan verkkoja rasittaa eniten se, että kuluttajat entistä enemmän käyttävä liittymää videoiden katseluun. Uskon, että kehitys jatkuu tällaisena ensi vuosikymmenellä.