1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Riittääkö nettisi nopeus? – Katso miten mobiiliyhteys toimii kunnassasi

Nopea 4G-verkko on lähes kaikkien suomalaisten ulottuvilla, mutta asiakasmäärien kasvaessa yhteydet voivat myös hidastua. Yle kokosi Aalto-yliopiston Nettitutkan aineistosta kuntakohtaiset tiedot mobiiliyhteyksien nopeuksista 1.1.–31.5.2016.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kirjoita kunnan nimi ja tutki tietoja

Suomessa on vajaat kahdeksan miljoonaa matkaviestinliittymää, jotka kykenevät tiedonsiirtoon. Pelkästään puhumiseen tarkoitettuja "luureja" on entistä vähemmän.

Suomessa on kansainvälisesti vertailtuna laadukkaat mobiiliverkot. Tämän vuoden lopussa nopea 4G (LTE) on lähes kaikkien suomalaisten ulottuvilla. Suomi on harvoja maita maailmassa, joissa nettiä voi käyttää rajoittamattoman määrän tiettyyn kuukausihintaan.

Viime kuukausina on kuitenkin voinut havaita, että tiedonsiirtonopeus 4G-verkoissa on ajoittain ja aiempaa useammin hidastunut.

– Tuntuu, että operaattorit laajentavat enemmän peittoa kuin lisäävät kapasiteettia olemassa olevassa verkossa. Ihmiset ostavat nopeita yhteyksiä, mutta todellinen nopeus voi olla toinen kun käyttäjämäärät kasvavat ja kaistaa käyttäjää kohti on vähemmän, Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner sanoo.

Operaattorit investoivat verkkoihin satoja miljoonia rakentamalla uusia mastoja ja lisäämällä kapasiteettia entisissä. Silti käyttäjämäärän kasvu on pudottanut nopeuksia monissa kaupungeissa ja kunnissa. Näin on alkuvuodesta käynyt muun muassa Oulussa, Tampereella ja Vantaalla.

– Tämä viittaa siihen, että pienillä alueilla on paljon käyttäjiä. Sinne on onnistuttu myymään paljon liittymiä. Helsingin kantakaupungissa käy aivan samalla tavalla.

Rajaton käyttö Suomen valtti

Nopeudet voivat vaihdella hyvinkin pienillä alueilla. Lahti on ykkönen vähänkään suuremmissa kunnissa 38 megabitin sekuntinopeudella. Naapurissa Hollolassa jäädään alle kolmeen megabittiin.

Kuluttajille myydään liittymiä, joiden maksiminopeus on yleisimmin 50 tai 100 megabittiä sekunnissa. Todellisuudessa nopeus voi vaihdella paikasta, ajankohdasta ja laitteesta riippuen lähes nollasta useisiin kymmeniin megabitteihin sekunnissa.

Tiedonsiirron määrää ei Suomessa rajoiteta. Sitä Jukka Manner pitää Suomen valttina.

– Se on hieno asia, josta ei toivottavasti koskaan luovuta. Ehkä tämä johtuu siitä, että operaattorit saivat aikoinaan puoli-ilmaiseksi taajuusalueita. Muualla Euroopassa niistä jouduttiin maksamaan miljardeja.

– Olemme poikkeuksellinen maa maailmassa siinä suhteessa. Meillä voi katsoa vaikkapa Yle Areenaa mobiilisti missä päin maata tahansa. Pelkona on, että rajoituksia tulee jatkossa.

Jukka Mannerin mielestä kuluttajan kannalta 10 megabitin sekuntinopeutta voi pitää melko hyvänä.

– Sillä toimii HD-palvelut ja nettisivut latautuvat nopeasti. Itse ottaisin mieluummin 10 megabitin yhteyden rajattomalla datalla kuin 100 megabitin nopeuden rajoitetulla datan määrällä.