1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Suomi toivoo Britannian käynnistävän EU-eroprosessin

Hallituksen EU-ministerivaliokunnan linjauksen mukaan Suomi ymmärtää Britannian tarvetta saada valmisteluaikaa, mutta riittävän ripeä eteneminen on tarpeen epävarmuuden hälventämiseksi.

Kuva: Laurent Dubrule / EPA

Suomi pitää toivottavana, että Britannia käynnistää EU:sta eroamisprosessin. Hallituksen EU-ministerivaliokunta linjasi tänään maanantaina pitämässään kokouksessa, että Britannian tulisi tehdä 50. artiklan mukainen eroilmoitus, jotta eroneuvottelut saadaan käyntiin.

Lissabonin sopimuksen artikla 50 määrittää (siirryt toiseen palveluun), miten jäsenvaltio voi erota EU:sta.

EU-ministerivaliokunnan linjauksen mukaan Suomi ymmärtää Britannian tarvetta saada valmisteluaikaa eroprosessille, mutta riittävän ripeä eteneminen on tarpeen epävarmuuden hälventämiseksi.

Ministerivaliokunnan tiedotteessa korostetaan, että Suomi toimii osana 27 jäsenvaltion ryhmää.

 – Suomen kannalta on oleellisen tärkeää jatkaa Euroopan unionin kehittämistä tavalla, joka varmistaa unionin yhtenäisyyttä, ministerivaliokunnan tiedotteessa todetaan.

Valiokunnan mukaan unionia on uudistettava ja sen toimintaa parannettava, mutta Suomi ei pidä perussopimusten muuttamista nyt ajankohtaisena.

Suomen näkemyksen mukaan Britannia pysyy Euroopan unionin jäsenenä ja sillä on kaikki jäsenyydestä johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siihen saakka, kunnes eroprosessi on saatu päätökseen.

EU-ministerivaliokunta käsitteli tänään maanantaina kokouksessaan Britannian kansanäänestyksen jälkeistä tilannetta osana valmistautumista huomenna tiistaina alkavaan EU-huippukokoukseen. Huippukokouksen pääaiheeksi nousevat ministerivaliokunnan arvion mukaan Britannian tuleva EU-suhde ja unionin kehittäminen.

Eduskunnan suuri valiokunta kuulee vielä iltapäivällä pääministeri Juha Sipilää (kesk.), ja viimeistelee Suomen kannan evästykseksi EU-huippukokousta varten. Yle näyttää suorana Sipilän kommentit suuren valiokunnan kokouksen jälkeen.