1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi voi kärsiä Brexitistä muuta Eurooppaa enemmän – kaikki riippuu siitä, miten ero etenee

Nordean analyytikon mukaan uutta pörssiromahdusta ei enää nähdä, vaan tilanne markkinoilla rauhoittuu vähitellen. Helsingin pörssissä eniten tippuivat aamulla vientiyhtiöiden osakkeet. Suomalaisyritykset ovat alttiimpia talousheilahteluille kuin eurooppalaiset keskimäärin.

Kotimaan uutiset
Vuosaaren satama Helsingissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Pörssit romahtivat maailmalla heti perjantaina, kun Brexit-äänestyksen tulos selvisi. Helsingin pörssi avautui juhannuksen jälkeen vasta tänä aamuna, ja alamäki oli odotetusti jyrkkä.

Laskun jatkumiseen ei kuitenkaan uskota. Markkinoilla on jo nyt nähtävissä rauhoittumisen merkkejä, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

– Perjantaiaamuna maailmalla nähtiin ylilyönti. Jos Suomenkin pörssin kehitystä katsoo, jonkun verran on jo tultu avaustasoista ylöspäin. Ei voida puhua enää mistään paniikkimarkkinasta.

Ei voida puhua enää mistään paniikkimarkkinasta.

Jan von Gerich, Nordea

Pörssin yleisindeksi oli noin kello 14 iltapäivällä reilun viiden prosentin pudotuksessa.

Se, että pörssi oli Suomessa kiinni, kun Britannian EU-äänestyksen tulos selvisi perjantaina, on von Gerichin mukaan jopa hyvä asia.

– Varsinkin piensijoittajalla on taipumusta myydä paniikissa. Nyt on paljon paremmat edellytykset katsoa, kun markkina ei heilu vahvasti.

Eniten laskeneita Outokummun, Metsä Boardin, Konecranesin, Cargotecin ja Wärtsilän osakkeita yhdistää syklinen sektori. Se tarkoittaa, että kyseisten yritysten lopputuotteet ovat tiukasti sidoksissa maailmantalouden vaihteluihin.

Toisin on kuluttajatuotteita valmistavissa yrityksissä.

– Linkki on paljon vahvempi tuotteissa, joihin yritysten investoinnit kohdistuvat. Kuluttajatuotteisiin keskittyvät yritykset ovat paremmin suojassa globaaleilta maailmantalouden huolilta.

Jos tulee hyvin pieni negatiivinen shokki, voi olla että Suomi kärsii vähemmän kuin Britannian kanssa enemmän kauppaa tekevät euromaat. Jos tulee suurempi shokki, Suomi kärsii suhteessa enemmän.

Jan von Gerich, Nordea

Suomi onkin alttiimpi maailmantalouden heilahteluille kuin Eurooppa keskimäärin, von Gerich sanoo. Koko vientisektoria leimaa on syklisyys – Suomi vie juuri investointitavaroita, tuotantotarvikkeita ja raaka-aineita.

Jos Brexitistä lähtisi kunnon alamäki, se siis löisi Suomeen kovempaa kuin Eurooppaan keskimäärin – ja päinvastoin.

– Jos tulee hyvin pieni negatiivinen shokki, voi olla että Suomi kärsii vähemmän kuin Britannian kanssa enemmän kauppaa tekevät euromaat. Jos tulee suurempi shokki, Suomi kärsii suhteessa enemmän, von Gerich sanoo.

Suomen suora vienti Britanniaan on sen sijaan muita, lähempänä olevia maita pienempää. Britannia on Suomen kuudenneksi merkittävin kauppakumppani.

Brittien pääsy EU-markkinoille tarkoittaisi, ettei Brexit-kannattajille luvattua muutosta tapahtuisi

Tällä hetkellä tilanne ei näytä dramaattiselta. Mitään pitkäkestoista lamaa ei Eurooppaan ole odotettavissa, von Gerich arvioi.

Kaikki riippuu kuitenkin siitä, miten Britannia lopulta erkaantuu EU:sta. Jos ero on riitainen ja nopea, markkinat voivat kriisiytyä pahasti.

– Silloin voitaisiin puhua uudesta kriisistä, joka testaisi lopun Euroopan yhtenäisyyttä. Riski euroalueen taantumasta olisi suurempi.

Nopea ero ei näytä todennäköiseltä, vaan eron kannattajat ovat Britanniassa esiintyneet viikonlopun aikana sovittelevasti. Jos sopu säilyy loppuun eli eroon asti, voi olla, että muutos nykyhetkeen tulee olemaan pieni.

Toisaalta EU-vastaista kampanjointia vetäneet brittipoliitikot ratsastivat nimenomaan muutoksella. Jos sitä ei tapahdu, se on äänestäjien kannalta paradoksaalista.

Britannian täysimääräinen pääsy Euroopan sisämarkkinoille tarkoittaisi kuitenkin EU-lainsäädännön noudattamista.

– Brexit-kannattajille luvattua muutosta ei silloin tapahtuisi.

Pankkikeskuksen säilyminen Lontoossa eli Lontoon Cityn tulevaisuus on myös avoin.

– EU ei sallisi EU:n ulkopuolisen maan olla finanssikeskus. Finanssisektorin merkitys Lontoolle ja Britannialle on merkittävä.

Myös Nordean osake tippui aamulla pörssissä reilusti. Se johtuu osittain juuri epävarmuudesta Lontoon pankkikeskuksessa.

Nordea laatii parhaillaan uutta, Brexitin jälkeistä kasvuennustetta. Euroopan 1,5 prosentin ennustetta rukattaneen hieman alaspäin, mutta von Gerich uskoo, että prosentin yläpuolelle kuitenkin jäädään.

Lue seuraavaksi