Kylät, seurat ja järjestöt kehittäneet innokkaasti toimintaa Etelä-Lapissa – tukea myönnetty lähes 1,2 miljoonaa

Kyläyhteisöt, seurat, järjestöt ja yritykset ovat lähteneet kehittämään innokkaasti uutta toimintaa Etelä-Lapissa. Vuoden aikana alueen hankkeisiin on myönnetty kehittämistukea lähes 1,2 miljoonaa euroa.

kylät
Artisti Aste temppuilee parkour-telineessä.
Hanna Lumme / Yle

Etelä-Lapin kylissä asuu toimeliasta väkeä, joka hyödyntää oman asuinalueensa kehittämiseen Leader-tukea. Peräpohjolan Leader toimii Tervolan, Keminmaan, Kemin, Simon, Rovaniemen ja Ranuan alueella.

Toiminnanjohtaja Laura Vilander kertoo, että kiinnostus erilaisia hanketukia kohtaan on ollut jatkuvassa kasvussa.

– Olemme saaneet runsaasti hakemuksia ihan uusilta toimijoilta, Vilander toteaa.

Vilanderin mukaan tästä voi päätellä, että kylillä ei selvästikään uinuta vaan halutaan mennä eteenpäin.

Esimerkiksi Kemin edustalla sijaitsevan Laitakarin saaren kehittäminen matkailukäyttöön on saanut Leader-tukea yli 73 000 euroa. Saari eli aikoinaan sahateollisuudesta ja tämän perinteen ja historian ympärille on tarkoitus rakentaa uusia matkailutuotteita. Samalla saarta maisemoidaan ja sinne tuotetaan matkailijoita palvelevia mediasisältöjä.

Hyvinvointiin panostetaan

Vilanderin mukaan yksi ajankohtainen kehittämisteema on asukkaiden hyvinvointi. Esimerkiksi Lapin liikunta ry on käynnistämässä hanketta, jonka tavoitteena on kylien nuorten ja varttuneempien aktivoiminen liikkumaan. Hankkeen avulla kylille koulutetaan muun muassa vertaisohjaajia ja järjestetään kylissä liikuntatapahtumia. Tukea hankkeelle on myönnetty yli 117 000 euroa.

Tämän lisäksi kyläyhteisöt investoivat samanaikaisesti uusiin yhteisiin liikuntavälineisiin.

– Kylille hankitaan Peräpohjolan Leaderin teemahankkeen kautta muun muassa kahvakuulia, parkour-telineitä ja jumppavälineitä. 13 kylää sai rahoitusta yhteensä yli 63 000 euroa erilaisiin liikuntavälineisiin. Hankkeet tukevat toinen toisiaan ja niiden yhteisvaikutus moninkertaistaa saatavan hyödyn, pohtii Vilander.

Syksy vaikuttaa vilkkaalta

Vaikuttaa siltä, että kylille on tulossa toiminnantäyteinen syksy ja talvi, sillä erilaiset hankkeet aktivoivat ja innostavat asukkaita liikkumaan, kehittämään kylätalon palveluita ja tuotteistamaan uusia tapahtumia.

– Maaseudulle sijoittuva yritys voi myös hyödyntää Leaderin myöntämän yritysrahoituksen. Olemme myöntäneet yritystukia yli 200 000 eurolla matkailu-, palvelu- ja pienteollisuuden yrityksille, kertoo toiminnanjohtaja Vilander.

Yritykset käyttävät tukea uusien tuotanto- ja palveluvälineiden hankintaan. Myös tuotanto- ja palvelutilojen rakentamiseen on myönnetty rahoitusta useammalle yritykselle.

– Tuen hakeminen käy helposti, mutta edellyttää kuitenkin suunnittelua. Hakemusprosessia ei kannata kuitenkaan liikaa pelätä, sillä henkilöstömme auttaa ja neuvoo tekemään hakemuksen.