Homoseksuaali Noora työskentelee seurakunnassa: "Mieleeni ei ole ikinä tullut, että se olisi este työlleni"

Noora Kalpio ei arastele kertoa seksuaalisesta suuntautumisestaan. Setan paikallisosaston puheenjohtaja kumoaa joka päivä sekä sateenkaari- että kirkkokansan ennakkoluuloja toisistaan. Olen välillä aikamoisessa ristitulessa, hän sanoo.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Kun Noora Kalpio oli lapsi, hän kävi seurakunnan päiväkerhoa. Kerhonvetäjä teki pikku-Nooraan lähtemättömän vaikutuksen.

– Katsoin päiväkerhon tätiä ja ajattelin, että tuossa minä joskus olen, Kalpio kuivailee.

Lapsuuden unelma tulevasta ammatista toteutui aikuisena: Kalpio työskentelee Orimattilan seurakunnalla lastenohjaajana.

Evankelis-luterilainen seurakunta ei välttämättä tunnu itsestäänselvimmältä työpaikalta Kalpiolle, sillä hän on homoseksuaali. Lahden Setan puheenjohtajana toimiva Kalpio ei itse näe ristiriitaa seksuaalisen suuntautumisensa ja työnantajavalintansa välillä.

– Mieleeni ei ole ikinä tullut, että se olisi este työlleni, enkä välttämättä ole ajatellut, että se haittaisi seurakuntalaisia.

Ennen töiden aloittamista Kalpio kertoo pohtineensa, miten työkaverit suhtautuisivat hänen seksuaalisuuteensa. Toistaiseksi hän ei ole kokenut asialla olevan mitään vaikutusta.

Homoseksuaalit suhtautuvat kirkkoon epäilevästi

Työn ulkopuolella Kalpio on saanut väliin keskustella valinnastaan. Kirkosta kaikuvat vastalauseet esimerkiksi mies- tai naisparien vihkimisestä ovat leimanneet koko kirkollisen yhteisön ahdasmieliseksi monen homoseksuaalin silmissä.

Papeissakin on paljon myönteisiä ihmisiä, ja toivon, että myös he rohkaistuisivat pitämään puoliamme.

Noora Kalpio

Siksi osa homoseksuaaleista kyseenalaistaa Nooran valinnan työskennellä kirkolle seksuaalivähemmistöön kuuluvana.

– Olen välillä aikamoisessa ristitulessa. Koska kirkossa kovinta ääntä pitävät konservatiivit, heidän mielipiteensä luovat mielipiteitä kirkosta yleisesti. Ja yleensä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat kuulevat sen, mistä puhutaan eniten, Noora Kalpio sanoo.

Kalpiosta on sääli, että osa kirkosta eronneista on kertonut syyksi Päivi Räsäsen lausunnot koskien esimerkiksi homojen avio- ja adoptio-oikeutta, vaikkei Räsänen ole edes edustanut kirkkoa näkemyksillään.

Noora Kalpio on paitsi töissä seurakunnalla, myös vakaumuksellinen kristitty. Uskonto on hänelle tärkeä osa elämää. Kuva: Hanna Lumme / Yle

Sateenkaarikansalaisen toive: Papit, pitäkää puoliamme

Yle kertoi keväällä kirkon nuorisotyöntekijänä työskennelleestä Tarja Pyyköstä, jonka mukaan uskonnolliset yhteisöt saattavat asettaa kovia vaatimuksia jäsenilleen.

Pyykkö kertoi haastattelussa, että uskonnolliset yhteisöt antavat usein ymmärtää, että ihminen ei voi olla kristitty ja homoseksuaali samaan aikaan.

Noora Kalpion mukaan seurakunnista löytyy vanhoillista väkeä, mutta toisaalta moni kirkossa pitää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tervetulleina kirkon jäseniksi. Heidän Kalpio soisi tuovan äänensä paremmin kuuluviin.

– Papeissakin on paljon myönteisiä ihmisiä, ja toivon, että myös he rohkaistuisivat pitämään puoliamme.

Siellä on vaikea astua kaapista ulos, jos on kirkolla töissä.

Ulf Särs

Päijät-Hämeessä työskentelevä Kalpio ottaisi mallia pääkaupunkiseudulta, jossa on useita vuosia järjestetty muun muassa sateenkaarimessuja. Helsingin kirkot ovat aktiivisesti mukana Pride-viikolla.

Myös Paavin tuore lausunto, jossa hän kehotti kirkkoa pyytämään anteeksi syrjityiltä vähemmistöiltä, ilahdutti Kalpiota.

– Minusta on hienoa, että tullaan kirkon puolelta vastaan ja saadaan vähemmistölle kuvaa, että kirkkoon ollaan tervetulleita.

Sateenkaarimessut kertovat asennemuutoksesta

Suomessa toimii ekumeeninen Yhteys-liike, joka pyrkii muun muassa edistämään vuoropuhelua kirkkojen ja seksuaalivähemmistöjen välillä. Liikkeen puheenjohtaja Ulf Särs näkee myös, että leimaamista tapahtuu puolin ja toisin.

Toisaalta Särs katsoo, että muutoksia on tapahtunut. Julkisuudessa kuullaan myös esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioiliiton puolesta puhuvia kirkon edustajia, ja etenkin pääkaupunkiseudulla moni pappi on valmis siunaamaan homoliittoja.

Särs arvioi, että pohjoisemmassa ja pienten paikkakuntien seurakunnissa valtaa pitää silti yhä vanhakantainen enemmistö.

– Siellä on vaikea astua kaapista ulos, jos on kirkolla töissä.

Yhteys-liikkeen puheenjohtaja uskoo, että pääkaupunkiseudun seurakunnissa kasvava ymmärrys sekä suvaitsevuus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan leviää ajan kanssa myös niille seuduille, missä suhtautuminen on vielä jyrkkää.

Kun tulee ihminen, joka on sekä kirkon jäsen että työntekijä mutta myös homoseksuaali, se antaa uuden näkökulman keskusteluun.

Noora Kalpio

Ulf Särsin mukaan esimerkiksi eri puolilla Suomea järjestettävät sateenkaarimessut ovat osoitus laajemmasta asennemuutoksesta.

Sillanrakentaja ei takerru Raamatun jakeisiin

Lastenohjaaja Noora Kalpio rakentaa mieluusti siltaa kirkon ja seksuaalivähemmistöjen välille. Kiivaasti kirkkoa karsastavakin saattaa miettiä kantojaan uudelleen Kalpion kohdatessaan.

– Kun tulee ihminen, joka on sekä kirkon jäsen että työntekijä mutta myös homoseksuaali, se antaa ihan uuden näkökulman keskusteluun, hän toteaa.

Kaikkiaan kristinuskossa on Kalpion mielestä kyse paljon muusta kuin yksittäisistä Raamatun jakeista.

– Näen lähimmäisenrakkauden suurimpana sanomana, työstään nauttiva nuori nainen toteaa.