Hyppää sisältöön

Hyttysten aiheuttama kutina kuriin: "Antihistamiinia voi syödä joka päivä"

Hyttysenpistot aiheuttavat joillekin suuria paukamia ja hillitöntä kutinaa. Moni on jo keksinyt keinon niiden välttämiseen. Osa syö antihistamiinia päivittäin koko kesän ajan. Niin voi tehdä, vaikka allergiaa ei olisikaan.

Kuva: YLE

Allergikot ovat tottuneet kuljettamaan antihistamiinia mukanaan. Nyt tabletteja löytyy myös perusmökkeilijöiden laukuista. Ne on todettu varsin hyödyllisiksi ainakin sellaisissa paikoissa, joissa liikkuu paljon hyttysiä.

– Antihistamiini estää hyttysten piston aiheuttamia paukamia ja kutinaa. Sitä kannattaa syödä jo ennaltaehkäisevästi, mutta on siitä jonkin verran apua vielä jälkikäteen otettunakin, kertoo apteekinhoitaja Marika Osara Porin Yliopiston apteekista.

Vaikka antihistamiinin teho ei ole sataprosenttinen, pitää Osara sen tarjoamaa helpotusta merkittävänä.

– On todettu, että pistospaukama on noin puolet pienempi antihistamiinia käyttävillä ja siihen liittyvä kutina vähenee 70 prosentilla.

Sopii kaikille

Tietoisuus antihistamiinin hyödyistä on lisääntynyt erityisesti viime vuosina. Marika Osara uskoo apteekeilla olevan tässä oma roolinsa.

Ihmiset ymmärtävät, että apua voi saada myös ennaltaehkäisevästi.

Apteekinhoitaja Marika Osara

– Ihmiset tulevat usein hakemaan apua vaivoihinsa. Henkilökunta kertoo heille samalla antihistamiinin vaikutuksista. Tietoisuus lisääntyy koko ajan. Silloin ihmiset ymmärtävät, että apua voi saada myös ennaltaehkäisevästi.

Antihistamiini sopii Osaran mukaan ihmisille iästä riippumatta.

– Ihan pienen vauvan kohdalla kannattaa keskustella käytöstä lääkärin kanssa. Muutenkaan haittavaikutukset eivät ole yleisiä. Osa valmisteita voi hieman väsyttää, mutta kaikki tuotteet eivät tee sitäkään. Antihistamiinia voi syödä halutessaan joka päivä. Niinhän moni allergikkokin tekee.

Marika Osara muistuttaa, että antihistamiini on silti lääkevalmista. Sen käytöstä pitää neuvotella farmaseutin kanssa.

Mikä vain tehoaa

Yleisin hyttystenpistoihin käytettävä antihistamiini sisältää Marika Osaran mukaan setiritsiiniä. Myös ebastiinia käytetään paljon.

– Mikä vain antihistamiini tehoaa, joten merkillä ei käytännössä ole väliä.

Parhaiten itselle sopivasta valmisteesta voi kysyä neuvoa apteekista. Hyttystenpistoihin saa apua lisäksi muun muassa kortisonivoiteesta. Oireet helpottavat myös itsekseen.

– Alkukesän aikana paukamat voivat olla vähän isompia, mutta usein olo helpottaa kesän aikana ilman antihistamiinia ja kortisoniakin.