Riikinvoiman aikaan ei enää eletä yhden jätepussin taktiikalla

Riikinnevalle Leppävirralle joulukuussa valmistuva ekovoimalaitos tulee polttamaan noin 600 000 ihmisen tuottamat jätteet. Riikinvoiman laitoksen kita ei kuitenkaan ole kaikkiruokainen. Esimerkiksi biojäte, lasi ja metalli ovat pannassa. Tämä pitää ottaa huomioon joka kodin jätteiden lajittelussa.

jätteet
Biojäteastia ja paperinen biopussi.
Jouki Väinämö / Yle

Ensimmäiset jätteet on toimitettu rekkakyydillä juhannuksen jälkeen Riikinvoiman ekovoimalaitokselle Leppävirralle.

Joensuulaisilta kerätyillä jätteillä tehdään laitetestauksia. Koepolttoihin on määrä päästä heinäkuun lopulla tai viimeistään elokuussa.

Joulukuussa valmistuva laitos tulee polttamaan jatkossa yhteensä yli 600 000 itäsuomalaisen, kainuulaisen ja keskisuomalaisen tuottamat jätteet. Riikinvoiman kitaan ei kuitenkaan kelpaa mikä tahansa jäte.

On ehdottoman järkevää ja kannattavaa erotella sieltä kodin omasta sekajätepussista paperi, kartonki, lasi, metalli ja biojäte.

Kati Malinen

Esimerkiksi lasi, metalli jä biojäte ovat kiellettyjen listalla. Tämä vaikuttaa jätteiden lajitteluun niissä kodeissa, joissa eletään vielä yhden jätepussin taktiikalla.

Joensuun seudun kunnallisen jätehuoltoyhtiö Puhas Oy:n laatu- ja logistiikkapäällikkö Kati Malisen mukaan tarkoitus on, että Riikinvoimalle päätyy poltettavaksi vain se tavara, mikä ei kelpaa muuhun hyötykäyttöön.

– On ehdottoman järkevää ja kannattavaa erotella sieltä kodin omasta sekajätepussista paperi, kartonki, lasi, metalli ja biojäte. Ja toki vaaralliset laitteet ja sähkölaitteet, jotka eivät tähänkään mennessä ole sinne kuuluneet.

Laitos ei ole kaikkiruokainen

Lasia, metallia ja biojätettä ei siis kannata ryhtyä rahtaamaan vaikkapa Joensuusta Leppävirralle. Tällainen lasti on myös "hitaasti tappavaa myrkkyä" ekovoimalaitokselle.

– Ne ihan oikeasti haittaavat polttoa ja aiheuttavat ongelmia laitokselle. Biojätteellehän meillä on olemassa täällä ihan paikallinen käsittelypaikka, BioKymppi Kiteellä. Sinnehän meidänkin tavara menee, Malinen kertoo.

Kati Malinen muistuttaa, että muutos ei ole kovinkaan suuri nykyiseen, jos tälläkin hetkellä lajittelee jätteensä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hyötyjätteet on viety ekopisteeseen ja biojätteet on lajiteltu erilliskeräyksen.

– Semmoisille kotitalouksille, missä ei vielä lajitella jätteitä, niin heille se on suuri muutos.

Puhas Oy lähettää syksyn aikana jokaiseen talouteen jäteastian liimattavan Poltettava jäte -tarran. Siinä yhteydessä kerrotaan, mitä astiaan laitetaan.

Riikinvoiman jätteenpolttolaitos maksaa yli 120 miljoonaa euroa. Laitoksen kapasiteetti on 145 000 tonnia vuodessa.