1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suviseuroihin matkataan 17 000 autolla – liikennejärjestelyjä valmisteltu kaksi vuotta

Suviseurojen suuri yleisömäärä aiheuttaa myös suuret liikennejärjestelyt Tornion Liakassa. Liikenteenohjaus vaatii jopa parin sadan ihmisen työpanoksen.

Kuva: Karoliina Kemppainen / Yle

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen perinteiset kesäjuhlat näkyvät myös Meri-Lapin maanteillä. Keskiviikkoaamun ja perjantai-illan välillä Tornion Liakkaan saapuu ennusteen mukaan jopa 17 000 ajoneuvoa.

– Tänne sijoitetaan 2000 asuntoautoa, 6700 asuntovaunua ja noin 5500 autoa ja telttaa, kertoo liikennetoimikunnan puheenjohtaja Kalevi Luiro.

Liikenteen sujumiseksi valmisteluita on tehty jo pari vuotta ja oppia haettu edellisvuosien Suviseuroilta.

– Mutta kyllähän näin suuri tapahtuma vähän jännittää, vaikka rennosti yrittää ottaa, Luiro myöntää.

Autoja aamusta iltaan

Suviseurat alkavat perjantaina ja kestävät maanantaihin asti. Tapahtuma näkyy liikenteessä jo aiemmin, sillä tapahtuma-alue avataan keskiviikkoaamuna kello 9.

– Perjantai-iltaan saakka on yhtenäinen autojono, autoja tulee noin kymmenen sekunnin välein yöaikaa lukuunottamatta. Runsaimmillaan tulee 400-500 autoa tunnissa. Kyllä siinä pakostakin ruuhkia tulee, Luiro kertoo.

Perjantai-iltaan saakka on yhtenäinen autojono, autoja tulee noin kymmenen sekunnin välein.

Kalevi Luiro

Pahimpia ruuhkia pyritään välttämään tehokkaalla liikenteenohjauksella. Ohjaustehtävissä on enimmillään 20 kolmen hengen ryhmää, lisäksi on ohjaajia täyttämässä pysäköintialueita. Yhteensä liikennejärjestelyissä työskentelee pari sataa ihmistä.

Suviseurojen alue rakennetaan peltojen päälle, joten sateisella säällä pysäköidyt autot voivat olla pulassa.

– Sellainen riski on olemassa ja olemme varautuneet siihen siten, että meillä on traktoreita valmiudessa. Toivomme kyllä kuivaa säätä.

Ruuhkaa Kemin eteläpuolella

Valtaosa Suviseurojen kävijöistä saapuu Tornioon etelän suunnasta. Kalevi Luiron mukaan ruuhkaisinta on perinteisesti torstai-iltapäivänä ja -iltana. Paluuliikenne käynnistyy hiljakseen sunnuntaina, mutta suurimpia ruuhkia odotetaan tapahtuman päättymispäivälle maanantaille.

– Silloin iltapäivällä on kyllä sellaiset ruuhkat, että kestää ehkä useamman tunnin, ennen kuin alueelta pääsee ulos. Olemme suunnitelleet ohjauksen niin, että liikenne jakautuisi mahdollisimman monelle tielle tästä. Moottoritiehän vetää hyvin, mutta kun se Kemin eteläpuolella päättyy, syntyy varmaan melkoinen ruuhka. Sille me emme voi mitään, Luiro harmittelee.