1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelastajat kiitävät Saimaalla uudella veneellä

Etelä-Karjalan pelastuslaitos on saanut kolmisen viikkoa sitten uuden pelastusveneen. Edellinen pelastusvene upposi myrskyssä viime syksynä.

veneet
Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen uusi pelastusvene Vuoksi. (27.6.2014)
Yle / Ville Toijonen

Noin yhdeksänmetrinen pelastusvene on tiukasti kiinni Imatralla Lammassaaren sataman laiturissa. Veneessä on kaksi 225 hevosvoiman perämoottoria, joilla saadaan noin 42 solmun eli liki 80 km/h huippunopeus. Veneen varsinainen laituripaikka on Vuoksen suulla, mutta laituria korjataan parhaillaan. Laiturikin sai siipeensä viime syksyn Valio-myrskyssä.

Samassa myrskyssä upposi Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen vanha pelastusvene. Vene oli ollut käytössä alle kaksi vuotta. Uppoamissyy oli pilssivesien täyttyminen myrskyssä ja veden pääsy takakannelle. Vene oli tiukasti kiinni laiturissa, mutta painui pohjaan, ja vakuutusyhtiö lunasti sen.

Uuteen veneeseen on tehty pieniä muutoksia

Nyt käyttöönotetussa uudessa pelastusveneessä Vuoksessa on muutettu pilssivesijärjestelmää niin, ettei vanhan veneen kaltaista tilannetta enää tule. Lisäksi pilssivesiä valvotaan automaattisella järjestelmällä. Jos ongelmia tulee, saa pelastuslaitoksen henkilökunta veneestä automaatti-ilmoituksen.

Vuoksi-venettä voidaan käyttää sairaankuljetuksessa ja sammutustyöhön, joko vene-, mökki- tai saaripaloissa. Sammutuskalustoa voidaan ottaa keulaan, jos tilanne niin vaatii. Veneeseen on tulossa myös pikapuomi, millä voidaan auttaa myös öljyntorjunnassa puomittamalla vuotoalueita.

Vanhaan veneeseen verrattuna uudessa on pienemmät sisätilat, mikä on tuonut lisätilaa kannelle, esimerkiksi pelastusmiehistölle tai -kalustolle.

Pelastusveneellä voidaan toimia koko Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen alueella tai viranomaispyynnöstä kauempanakin, esimerkiksi Etelä-Savossa.

Lue seuraavaksi